Recentment, el govern del Regne Unit ha proposat alguns canvis en la legislació de drets d’autor, que permetrien a les empreses d’intel·ligència artificial utilitzar obres protegides per entrenar els seus models sense necessitat d’obtenir permís previ dels creadors. Com era d’esperar, aquesta mesura ha generat una forta oposició en la comunitat artística britànica.
Dilluns, més de 1.000 músics, entre ells destacats artistes com Kate Bush, Damon Albarn i Annie Lennox, van llançar un “àlbum silenciós” titulat Is This What We Want? (És Això el que Volem?) com a forma de protesta. En lloc de música, aquest àlbum recull gravacions d’estudis i escenaris buits, amb la finalitat de simbolitzar l’impacte negatiu que, segons els artistes, comportaran les modificacions legals sobre la creativitat i el copyright dels músics. A més, els títols de les 12 pistes transmeten un missatge clar: “El govern britànic no ha de legalitzar el robatori de música per beneficiar les empreses d’IA”. Com a part de la iniciativa, el projecte donarà els seus ingressos a l’organització benèfica ‘Help Musicians’.
D’altra banda, la proposta governamental estableix un sistema en el qual les empreses tecnològiques podrien utilitzar material protegit per drets d’autor per entrenar models d’IA, tret que els creadors excloguin proactivament les seves obres. No obstant això, artistes i figures culturals han criticat aquesta iniciativa, argumentant que erosionarà els drets d’autor i perjudicarà les indústries creatives del país, que generen aproximadament 147.650 milions d’euros anuals.
Tota la comunitat artística s’ha bolcat per protestar contra el govern
Ed Newton-Rex, compositor i organitzador del projecte de l’àlbum silenciós, lidera una campanya més àmplia contra l’entrenament d’IA sense llicències. Fins ara, més de 47.000 professionals d’indústries creatives, incloent-hi escriptors, artistes visuals i actors, han signat una petició per manifestar la seva oposició als canvis proposats en la llei de drets d’autor al Regne Unit.
A més dels músics, altres sectors de la comunitat artística han expressat la seva preocupació. Figures com Paul McCartney i Elton John han advertit que les modificacions legals soscavaran els drets dels creadors i, a més, afebliran la protecció de la propietat intel·lectual al Regne Unit.
Davant aquesta situació, el govern britànic ha obert una consulta pública sobre aquestes propostes, amb data de tancament el 25 de febrer de 2025. Mentrestant, la comunitat artística manté els seus esforços per sensibilitzar el públic i els legisladors sobre les possibles implicacions negatives d’aquests canvis en la legislació de drets d’autor. Amb el pas dels dies, el debat continua guanyant força i la pressió sobre el govern segueix en augment.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.