Skip to main content

La companyia d’Aravind Srinivas ha materialitzat un producte similar al que vol Apple amb la nova Siri

La plataforma d’intel·ligència artificial Perplexity ha transformat el seu “motor de respostes” en un assistent mòbil avançat per a dispositius Android. Aquest assistent no només respon a preguntes generals, sinó que també és capaç d’acomplir diverses tasques com redactar correus electrònics, programar recordatoris i reserves, i fins i tot gestionar altres aplicacions per completar accions específiques. Aquestes funcions situen Perplexity en una competència directa amb assistents més consolidats com Google Assistant o Siri, ampliant l’abast de la IA en l’àmbit mòbil. A més, el llançament es va produir gairebé simultàniament amb l’agent Operator d’OpenAI. L’assistent només està disponible a Android perquè Apple té els seus dispositius molt restringits.

Funcionalitat multimodal i contextual

Una de les característiques més destacades de l’assistent de Perplexity és la seva capacitat multimodal. Això significa que pot interactuar tant amb elements visuals a la pantalla com amb l’entorn físic a través de la càmera del dispositiu. Per exemple, un usuari pot demanar a l’assistent que “aconsegueixi un transport”. Aquest, després de rebre les dades necessàries, pot obrir automàticament l’aplicació d’Uber amb opcions de viatge disponibles fins a la destinació indicada. Així mateix, Perplexity pot identificar objectes a través de la càmera, com va demostrar en reconèixer una promoció recent de targetes de Pokémon distribuïdes en menús infantils de McDonald’s.
Aquestes funcions representen un pas cap a la integració d’una IA més pràctica i adaptable, que pot interactuar amb el món físic i digital de manera fluida. Tanmateix, aquestes capacitats encara es limiten a certes aplicacions com Spotify, YouTube i Uber, tot i que la companyia assegura que treballa per ampliar-ne la compatibilitat.

Limitacions i comparacions

Tot i que l’assistent de Perplexity ofereix funcions innovadores, el seu abast encara té restriccions. Actualment, no pot interactuar amb plataformes populars com Slack o Reddit, ni executar tasques més específiques, com deixar comentaris en vídeos de YouTube. Això contrasta amb els anuncis recents de Google sobre el seu propi assistent, que promet dur a terme tasques a través de múltiples aplicacions amb més fluïdesa.

Interfície i experiència d’usuari

Per habilitar l’assistent, els usuaris han d’instal·lar l’aplicació de Perplexity i configurar-lo com a assistent predeterminat del dispositiu. Des d’aquí, s’hi pot accedir lliscant cap amunt a l’angle esquerre de la pantalla o mantenint premut el botó d’inici. Durant proves executades, l’assistent va demostrar una rapidesa destacable a l’hora d’executar ordres senzilles, com reproduir un podcast directament des de YouTube, tot i que el seu criteri de selecció de contingut pot millorar-se.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Adrián Soler

Periodista per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sóc especialista en IA, tecnologia i formador en comunicació. Reflexiono sobre com els algoritmes transformaran la nostra professió.