Skip to main content

A la conferència GTC 2025 celebrada a San Francisco, Noam Brown, líder de recerca en raonament en IA d’OpenAI, va afirmar que alguns models d’intel·ligència artificial amb capacitats de raonament haurien pogut arribar 20 anys abans, si s’haguessin utilitzat l’enfocament i els algorismes adequats. Brown, reconegut pel seu treball en IA aplicada als jocs d’atzar a la Universitat Carnegie Mellon, incloent-hi el desenvolupament de Pluribus, una IA que va vèncer professionals d’elit en pòquer, va destacar la importància que les màquines “pensin” abans d’actuar en situacions complexes, emulant el comportament humà. “Em vaig adonar al llarg de la meva recerca que faltava alguna cosa. Els humans dediquen molt de temps a pensar abans d’actuar en una situació complicada. Potser això seria molt útil en la IA”, va afegir.

Noam Brown també ha estat una peça fonamental en l’elaboració del model de raonament o1 d’OpenAI, un model capaç de fer deduccions en un temps de prova per millorar la precisió i la fiabilitat en les seves respostes, sobretot en àmbits com la matemàtica i les ciències. La manca de recursos informàtics suposa un problema per als acadèmics. Durant la conferència, li van preguntar a Brown si el món acadèmic podria, algun dia, dur a terme experiments a l’escala de laboratoris d’IA com OpenAI, atesa la manca d’accés a recursos informàtics.

Ell va reconèixer que això s’ha tornat més difícil en els últims anys a mesura que els models requereixen més càlcul, però va assenyalar que els acadèmics poden contribuir explorant àmbits que requereixen menys recursos, com el disseny de l’arquitectura de models. Brown va esmentar que “hi ha una oportunitat de col·laboració entre els laboratoris capdavanters i el món acadèmic”.

Aquesta pregunta i la posterior resposta de Brown arriben en un moment en què l’administració de Donald Trump està fent retallades dràstiques en les subvencions científiques. Alguns experts en IA, incloent-hi el guanyador d’un premi Nobel Geoffrey Hinton, han criticat de forma severa aquestes retallades, argumentant que podrien acabar amb els esforços d’investigació en intel·ligència artificial tant nacionals com internacionals.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Gerard Quintana

Periodista. M'encanta el periodisme i la tecnologia.

Leave a Reply