Skip to main content

El CEO de Meta implementarà les notes de la comunitat d’X (Twitter) a Instagram i Facebook

Mark Zuckerberg, CEO de Meta, ha anunciat l’eliminació del sistema de verificació de dades independent a Facebook i Instagram. Ara serà reemplaçat per un sistema de “notes comunitàries”, inspirat en el model utilitzat a X d’Elon Musk. Segons Zuckerberg, aquest canvi busca simplificar les polítiques de contingut i restaurar la llibertat d’expressió a les plataformes.

En un vídeo publicat aquest dimarts, Zuckerberg ha argumentat que els verificadors externs eren “massa tendenciosos políticament” i ha defensat la necessitat de “tornar a les nostres arrels pel que fa a la llibertat d’expressió”. El fundador de Facebook afirma que el nou model corregirà errors i permetrà debats més oberts, alhora que reduirà el que ha descrit com a “censura innecessària”.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Mark Zuckerberg (@zuck)

Un model basat en l’experiència d’X

El nou sistema segueix el model implementat per Elon Musk a X, on els usuaris poden afegir notes a les publicacions per aclarir, corregir o ampliar informació. Aquestes anotacions seran visibles només si superen un procés de votació entre usuaris amb punts de vista diversos.

Joel Kaplan, nou cap de polítiques públiques de Meta i exmembre del govern de George Bush, ha defensat el canvi com un avanç cap a una moderació menys centralitzada. “Volem donar a les persones el poder de decidir quin context és útil. Hem vist que funciona a X, i creiem que pot funcionar aquí també”, ha declarat Kaplan. Conegut per la seva proximitat al Partit Republicà i al president electe Donald Trump, va substituir Nick Clegg, qui havia estat clau en la implementació del sistema de verificadors.

Preocupacions sobre desinformació i seguretat

Organitzacions de fact-checking i defensors de la seguretat en línia han respost amb inquietud a la decisió. Als Estats Units, prop de 60 associacions treballaven amb Meta per detectar desinformació. A Europa, empreses com Maldita i Newtral col·laboren amb la plataforma, tot i que encara no han rebut informació sobre si continuaran en aquest rol.

“La verificació de dades mai ha censurat publicacions. Només ha afegit context i informació precisa”, ha afirmat Angie Drobnic, directora de la International Fact-Checking Network. “Aquesta decisió pot facilitar la difusió de contingut fals sense control”.

Pressions polítiques i llibertat d’expressió

L’anunci de Meta es produeix en un context polític tens. Trump, qui assumirà de nou la presidència al gener, ha estat un crític obert dels verificadors de dades, als quals acusa de ser eines de censura. Zuckerberg ha intentat acostar-se a l’expresident després d’anys de tensions. Al novembre, va assistir a un esdeveniment a la residència de Trump, i Meta va donar un milió de dòlars per a la seva investidura. L’elecció de Kaplan, un aliat conservador, com a nou cap de polítiques públiques ha reforçat les especulacions sobre un canvi en la direcció política de Meta, més alineada amb les prioritats de la nova administració.

Entre llibertat i desinformació

Meta defensa que el nou sistema de notes comunitàries reduirà errors i fomentarà debats més oberts en descentralitzar la moderació de contingut. No obstant això, molts crítics adverteixen que aquest model podria facilitar l’expansió de desinformació, teories conspiratives i contingut perjudicial, en dependre de la interpretació col·lectiva dels usuaris.

Per ara, la implementació de les notes comunitàries començarà als Estats Units, mentre que a Europa encara no s’ha anunciat una data. Aquest canvi encén el debat sobre el paper de les plataformes en la regulació de la informació i deixa en l’aire si un sistema basat en la votació popular és capaç d’equilibrar la llibertat d’expressió sense comprometre la veracitat dels continguts.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.