La Mariola Dinarès és periodista i comunicadora especialitzada en tecnologia i xarxes socials. La seva trajectòria passa per mitjans com Ràdio 4 i Catalunya Ràdio, i a conduir programes com el ‘Popap IA‘ de 3Cat. Dinarès ha estat reconeguda amb el guardó a la millor divulgadora als Premis Parèntesi 2024. Amb una mirada crítica i optimista, la Mariola és una veu imprescindible en la divulgació tecnològica a Catalunya.
Pregunta: Com ha canviat tot des de la primera vegada que et vas posar davant els micròfons fins ara?
Mariola Dinarès: Jo soc de ràdio i recordo perfectament quan vam començar amb el ‘Despertador’ a Ràdio 4. Dèiem alguna cosa que havíem trobat a internet als Estats Units; érem els primers a parlar-ne aquí. Així vam adonar-nos que hi havia moltes notícies relacionades amb el món digital, i jo, com a persona curiosa, volia estar al dia i ser la primera a dir les coses.
Vaig començar a especialitzar-me més, amb la batalla de demostrar que la tecnologia és per a tothom, no només pels friquis o nois joves. Amb aquesta energia vaig avançar fins a tenir un programa propi. Cada any, en tecnologia, hi ha hagut tendències o hypes, com el metavers. Però amb la IA és diferent: no és només una moda amb l’aparició del ChatGPT, sinó que és un canvi profund.
Les empreses ja no només busquen programes fets a mida, sinó maneres d’aplicar la IA. Aquesta substitueix el programari en molts aspectes i s’està orientant cap a la personalització. Amb la IA, es tracta de fer-la servir per al teu profit, adaptant-la als teus continguts. I aquest canvi serà més llarg i transformador que qualsevol altre que hem viscut fins ara.
Has seguit d’aprop les xarxes socials, com veus la decisió de Mark Zuckerberg de treure els verificadors?
És un tema complex. Si analitzes aquesta decisió sense tenir context històric, sembla una bogeria. Les xarxes socials es veien com una eina per crear contingut sense dependre de mitjans tradicionals, però no teníem consciència dels algoritmes ni de les conseqüències. Era com una època ‘hippie’ de llibertat d’expressió.
Amb el temps, van aparèixer problemes de moderació, especialment amb continguts violents o pornogràfics. Això és una tasca que es podria automatitzar amb IA per evitar que persones hagin de fer feina tan dura, que els pot afectar mentalment. Però també hi ha la moderació de la desinformació, que és molt més relativa i complexa.
Jo proposo una mena de codi ètic similar al del periodisme d’investigació: tot el que es publiqui a les xarxes hauria de tenir proves verificables.
Però, què passa quan el que desinforma és el propietari de la xarxa?
Som en un caos informatiu, on creadors de continguts, multinacionals i grans mitjans estan al mateix nivell, fet que democratitza la informació, però també genera desordre.
La solució podria ser apostar per la credibilitat a llarg termini. Per exemple, jo fa temps que no faig clickbait, perquè, encara que un titular hagi de ser atractiu, no hauria de ser enganyós. Hem de tornar a posar el focus en informar amb responsabilitat.
“La gent espavilada serà la que farà servir millor la IA”
El ‘Popap’ ha passat de ser una hora parlant de xarxes socials i tendències tecnològiques a centrar-se específicament en la IA. Què us ha portat a fer aquest canvi?
Vèiem necessari això, perquè hi havia tant boom i tan poca informació sobre la IA que segurament a vosaltres també us ha passat de dir, “és que s’ha d’explicar per què està pertot arreu i la gent no està entenent res”. Llavors, aquesta temporada es diu ‘Popap IA’. La IA ens està donant moltes històries i encara ens queda molt per aprendre, perquè estem anant molt de pressa. Els que estem molt enganxats a la IA cada dia tenim mil coses, però la gent s’està perdent. Hem d’anar més a poc a poc, mastegar-ho més i fer que tothom entengui amb què s’està jugant.
Quines iniciatives o projectes d’IA a Catalunya creus que hauríem de tenir en el punt de mira?
Jo crec que el medi ambient i la salut són temes molt importants. En el cas del medi ambient, per exemple, la IA pot servir per preveure què passarà amb les dades que tenim. Hi ha moltes empreses, com Datarmony, que treballen en aquesta línia. És cert que la IA escalfa molt el planeta, té un gran consum energètic, però també pot ser una eina molt útil si es fa bé.
I pel que fa a la salut, hi ha iniciatives com CatSalut o projectes de la Generalitat que estan treballant perquè les consultes mèdiques siguin més àgils. Per exemple, que hi hagi una gravació de la consulta i aquesta generi un informe automàtic. Això permet que el metge pugui mirar-te més a la cara, i no només l’ordinador, que és el protocol actual. També hi ha projectes de detecció [de malalties], que fan previsions i permeten personalitzar la salut, cosa que és molt important. Ara podem tenir diagnòstics més personalitzats.
“Amb la IA generativa, tot el que entrenem en una llengua serveix per a totes les llengües”
Mariola, en el dia a dia, quines són les eines d’IA que fas servir?
Tothom hauria de fer servir eines d’IA. Per exemple, molta gent té Microsoft, paga Microsoft i no sap què és el Copilot. Això a mi em fa explotar el cap, perquè tens la teva IA aquí i no l’utilitzes. Jo faig servir molt aquestes eines, però més per tenir suport en certs moments que no per generar contingut. Ara mateix m’he posat el GPT al WhatsApp, i va superbé per resoldre dubtes puntuals o per ajudar-te a enfocar-te quan tens una idea.
També faig servir Canvas del GPT per retocar textos. Però freno bastant la IA, perquè crec que la IA que funciona és aquella que no es nota que l’has fet servir. Hi ha molta saturació d’imatges i vídeos amb una artificialitat molt evident, i per mi això perd encant. Intento buscar la creativitat dins d’aquestes eines. Per exemple, m’agrada molt Gamma, una IA que li poses un text pla i et fa una presentació espectacular amb vídeos. Tot i això, a vegades em fa nosa quan una eina s’anticipa massa i et diu “t’ajudo”. Hi ha moments en què prefereixo fer-ho jo sola.
També l’utilitzo molt per fer pluja d’idees. Quan estàs encallada creativament, la IA et dona tòpics que potser no són revolucionaris, però et fan pensar en una altra direcció. Crec que, en un futur molt pròxim, no ens adonarem de les vegades que estem fent servir IA, perquè estarà completament integrada. Però s’ha de vigilar, perquè si es nota massa que has fet servir IA, la gent es pensa que no has fet res.
La clau és integrar-la a la teva vida d’una manera natural. La gent espavilada serà la que millor utilitzi aquestes eines. És com quan es feia el “tallar i enganxar” de Wikipedia: podies fer servir la informació, però havies de fer-la teva i aportar el teu propi estil. Amb la IA, passa el mateix.
Contribuirà la IA a la cultura catalana?
Jo estic molt positiva i optimista sobre això. He viscut el tema d’intentar que hi hagi més català a les xarxes socials i als assistents de veu. Quan vaig entrevistar el Jordi Ribas, de Microsoft, em va dir una cosa que em va obrir un món: “Amb la IA generativa, tot el que entrenem en una llengua serveix per a totes les llengües.” Això vol dir que qualsevol cosa que fem en català tindrà un impacte global.
A més, estic molt contenta perquè crec que en un futur pròxim els continguts que fem a les xarxes en català podran ser globals. Amb una IA que tradueixi automàticament, els nostres continguts podran arribar a qualsevol lloc del món.
“El meu objectiu del 2025 és treure la por, relativitzar i transmetre que és una eina més”
Mariola, com veus el 2025? Quin creus que serà el tema de l’any?
Crec que el 2025 veurem molta personalització en la IA generativa. Cadascú se la farà seva, però també caldrà vigilar amb el “fum” que hi ha al voltant de la IA. Hi ha moltes formacions o empreses que diuen oferir IA, però sovint no ho és realment. És important diferenciar què és realment útil i quines eines val la pena utilitzar.
L’objectiu del 2025 per a mi és ajudar a treure la por de la IA. Hem de relativitzar-la i veure-la com una eina més, una que ens pot fer més productius si sabem com funciona i com aplicar-la positivament. Iniciatives com les entrevistes que feu a ‘Parèntesi Mèdia’ o el ‘Popap’ ajuden a donar a la gent les eines que necessita per entendre millor la IA i aprofitar-la al màxim.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.