L’Associació de la Premsa de Madrid publica l’Informe Anual de la Professió Periodística: disminueix la preocupació per la IA i la majoria dels enquestats admeten que es consolidarà com a eina
‘L’Informe Anual de la Professió Periodística 2024′ de l’Associació de la Premsa de Madrid (APM) dedica una secció a la intel·ligència artificial (IA) i el seu impacte en el periodisme. Segons l’estudi, tot i que la inquietud per la IA ha disminuït respecte a l’any anterior, encara genera recels: el 60% dels periodistes enquestats considera necessari restringir més l’ús de la IA generativa —la que crea contingut i imatges—. La preocupació principal és el seu potencial per propagar desinformació, fet que porta un 92% a considerar imprescindible informar l’audiència quan s’utilitza aquesta tecnologia. Malgrat això, la preocupació global per la IA ha caigut i actualment només la meitat dels professionals expressa temor, sobretot pels canvis que podria introduir en les seves funcions, requerint formació addicional. Molts enquestats assumeixen que la IA acabarà consolidant-se com una eina habitual a redaccions i departaments de comunicació, tot i que actualment el seu ús continua sent majoritàriament esporàdic o experimental.
L’informe destaca, a més, que la IA generativa està associada a l’augment de la desinformació. Segons l’estudi, el 85% dels periodistes considera que el problema ha empitjorat a Espanya. Entre les mesures que contemplen per contrarestar la difusió de notícies falses, la majoria opta per contrastar amb més fonts o investigar a internet.
Precarietat laboral i salut mental
La investigació revela que la precarietat laboral continua sent un problema crític per al periodisme espanyol. Un 16% dels professionals l’assenyala com la dificultat més gran de la professió, seguida de la baixa remuneració (12%). Aquesta precarietat es manifesta en diferents àmbits:
- Jornades excessives: més de la meitat dels periodistes treballa més de 40 hores setmanals, i un 20% supera les 45 hores.
- Sous baixos: gairebé el 40% dels qui treballen per compte d’altri en mitjans i empreses de comunicació perceben entre 1.000 i 2.000 euros mensuals. Una situació similar es dona entre els periodistes autònoms, on el 34% es mou en aquesta mateixa franja salarial.
- Plantilles reduïdes: el 75% dels enquestats creu que la precarietat redueix la qualitat informativa dels seus mitjans. Com a possibles solucions, proposen millorar els sous i augmentar el personal.
Finalment, l’informe subratlla que aquesta precarietat no només afecta la qualitat del periodisme, sinó també la salut mental dels periodistes, contribuint al seu deteriorament i augmentant la necessitat d’abordar la qüestió de manera urgent.