Skip to main content

Un jutge federal permet que avanci la demanda que acusa les tecnològiques, OpenAI i Microsoft, d’utilitzar sense autorització contingut periodístic per entrenar els seus models d’IA

El jutge federal Sidney Stein ha determinat que la demanda presentada per ‘The New York Times‘ i altres organitzacions mediàtiques contra OpenAI i Microsoft pot continuar. El cas busca frenar l’ús de continguts periodístics per entrenar models d’IA sense autorització. Encara que algunes reclamacions van ser desestimades, la demanda es manté i podria acabar en un judici amb jurat.

Ian Crosby, advocat de ‘The New York Times’, ha assenyalat que continuaran endavant amb totes les seves acusacions de violació de drets d’autor contra les companyies tecnològiques. Frank Pine, editor executiu de MediaNews Group i Tribune Publishing, també ha expressat satisfacció, assegura que es tracta d’una defensa del valor del periodisme professional davant l’ús no autoritzat del seu treball.

OpenAI es defensa apel·lant a l’ús just i a la innovació

OpenAI, en una breu declaració, ha celebrat que el jutge hagi desestimat diverses reclamacions, i torna a afirmar que el seu model d’entrenament es basa en dades disponibles públicament i s’ajusta al principi d’“ús just” (fair use). L’empresa sosté que fomenta la innovació sense infringir els drets dels creadors. Microsoft ha rebutjat comentar la decisió judicial.

La demanda sosté que els models d’IA generativa com ChatGPT han reproduït fragments del diari gairebé literalment, cosa que representa una amenaça directa a la sostenibilitat financera de mitjans com ‘The New York Times’. L’acusació assenyala que les tecnologies s’han beneficiat econòmicament del treball aliè sense compensació ni autorització prèvia.

Antecedents d’una disputa cada cop més freqüent

L’octubre de 2024, ‘The New York Times’ ja havia enviat una carta de cessament i desistiment a Perplexity AI per un patró similar d’ús no autoritzat del seu contingut. Al novembre del mateix any, OpenAI va ser acusada d’esborrar de manera accidental (i comprometedora) dades que podrien haver servit com a evidència d’això.

La dependència de models d’IA entrenats amb dades existents creix, i està generant conflictes legals entre empreses tecnològiques i sectors com el periodisme.

El que està en joc: el futur del contingut en la IA

Aquest cas podria canviar la relació entre les tecnològiques i els mitjans. El que el jutge i, eventualment, un jurat determinin afectarà OpenAI i Microsoft, però també tota la indústria de la IA. Si es dictamina que l’entrenament de models amb contingut protegit constitueix una violació sistemàtica de drets d’autor, les regles del joc podrien canviar.

En temps en què el periodisme lluita per mantenir la seva viabilitat econòmica, la manera en què les plataformes tecnològiques utilitzen els seus continguts s’ha convertit en una qüestió legal, ètica i econòmica.

Foto de Andres Oropeza en Unsplash

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Laia Herranz

Comunicadora apassionada per la tecnologia i la IA.

Leave a Reply