Jesús Herrero és l’actual director general de Red.es, una entitat clau en la transformació digital d’Espanya. Amb una sòlida trajectòria a l’administració pública, ha treballat al Ministeri d’Hisenda i a la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, gestionant fons europeus i desenvolupant estratègies per a la modernització tecnològica del país. Ara, des de Red.es, lidera iniciatives fonamentals com el Kit Digital i el Kit Consulting, que busquen impulsar la digitalització d’empreses i administracions. Parlem sobre els reptes de la transformació digital, la ciberseguretat, l’impacte de la IA i el paper d’Espanya i Europa en la innovació global.
Pregunta: Has treballat en diverses administracions públiques i ara a Red.es. Com ha estat aquest recorregut i què apliques aquí de les teves experiències prèvies?
Jesús Herrero: Abans havia treballat en consultoria i gestió de fons europeus. També vaig ser autònom, buscant-me la vida i engegant projectes. Això és una gran escola de supervivència, de resoldre problemes diaris.
Amb el temps, vaig anar entrant a l’administració pública, passant per la presidència del Govern i diversos gabinets. A Hisenda, vaig poder conèixer a fons la gestió pública, on tot es tradueix en procediments, informes i estructura administrativa. Després, vaig ser director de gabinet a la Secretaria d’Estat de Digitalització i IA. Va ser una experiència intensa i em va permetre conèixer un ecosistema dinàmic i en constant evolució.
Ara, a Red.es, gestionem una gran quantitat de recursos. Només del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en gestionem uns 4.260 milions d’euros, amb projectes diversos que van des de la digitalització de pimes fins al foment i l’atracció de talent.
“Ens hi juguem la vida i la supervivència dels propers anys com a país, com a economia i com a model de societat.”
Pensem en Red.es com el Kit Consulting i el Kit Digital, però és molt més que això, oi?
Molt més. A Red.es hi aporto, i crec que també ho faig amb els equips, una enorme capacitat de treball i una escolta permanent, tant als equips com als stakeholders de cada vertical de negoci. Red.es abans treballava en productes més especialitzats, però amb l’acceleració tecnològica global, ara és una institució a la qual tothom mira.
Ara, amb la IA, s’ha vist que té gairebé una dimensió geoestratègica. Quin paper juga Red.es en aquest context?
El pes rau en el fet que no ens centrem en un únic àmbit d’impacte. Hem de garantir oportunitats per a les empreses que desenvolupen IA, però també per a les que la necessiten adoptar. A més, ens ocupem de la formació de professionals per a aquesta transició, així com dels drets digitals i de l’impacte en la vida quotidiana de les famílies.
Dins de Red.es convivim amb tots els reptes que planteja aquesta nova dimensió tecnològica i geoestratègica. La nostra tasca és coordinar i equilibrar els interessos de totes les parts perquè aquesta transformació sigui positiva per a tothom.
Quan arribes aquí, què és el primer que et va impactar? Què és el que vas canviar primer?
En arribar, em va impressionar l’equip, que amb la mateixa plantilla de fa 20 anys ara gestiona 100 vegades més projectes. Red.es juga un paper clau en el futur del país, de l’economia i de la societat.
Vaig veure que hi havia molt per fer i vaig decidir ser un motor de canvi, treballant directament amb els equips i els project managers per agilitzar processos. Vaig entendre el repte i els resultats mostren que anem en la bona direcció. El meu enfocament va ser posar-me a disposició de tothom, identificar sinergies i optimitzar recursos per millorar la gestió de cada projecte.
“Hem passat de gestionar 300 milions a 4.100 milions en tres anys.”
Heu incorporat IA per millorar l’eficiència?
Sí, tot i que la IA no s’aplica a tot, fem servir tecnologia per automatitzar processos clau. A Kit Digital, amb més d’un milió de tràmits, hem desenvolupat una xarxa amb Hisenda, Seguretat Social i altres organismes per evitar que les empreses enviïn documents manualment. 39 robots automatitzen consultes, alliberant l’equip humà d’una càrrega impossible de gestionar.
També fem servir IA en quadres de comandament, que ens permeten analitzar en temps real el rendiment dels programes i prendre decisions estratègiques. A Kit Consulting, que gestionarà fins a 70.000 documents, utilitzem IA generativa per revisar memòries, detectar paraules clau, avaluar el compliment de requisits i prevenir plagi.
La innovació no és una decisió puntual, sinó una manera de treballar. La IA i l’automatització ens permeten optimitzar recursos i millorar la gestió sense augmentar la càrrega operativa.
Compartiu aquesta innovació amb la resta de l’administració pública?
Sí, ho intentem. Col·laborem amb la Intervenció General de l’Estat, l’Advocacia, la Guàrdia Civil i el CDTI, compartint avenços i experiències perquè no hagin de repetir processos que nosaltres ja hem recorregut. Els mostrem quins contractes, quines estructures i quins criteris funcionen. Tanmateix, ara mateix estem en plena gestió de projectes i encara no hem pogut fer una revisió crítica en profunditat. Més endavant, quan la càrrega de feina es normalitzi, podrem compartir de manera més estructurada què ha funcionat i què no.
Quines són les majors dificultats per digitalitzar l’administració pública?
Hi ha diversos reptes. Primer, l’administració ha de decidir quin paper vol jugar en la vida de les empreses. Si volem estar presents en el seu dia a dia, hem d’oferir un servei àgil, amb atenció eficient i tràmits senzills. A Kit Digital, hem treballat en aquest sentit, simplificant els procediments i assegurant que, si tot està correcte, la subvenció es concedeixi en un màxim de 15 dies.
Un altre aspecte clau és la pedagogia. Treballar amb l’administració implica un canvi cultural tant a les empreses com a la mateixa administració. Som un soci exigent i, perquè tot funcioni bé, hem d’explicar com es fan les coses, per què es fan d’una determinada manera i com podem facilitar-ne el compliment. L’administració tendeix a protegir-se molt en la gestió de recursos públics, per això és clau una comunicació clara i directa amb aquells que treballen amb nosaltres.
“L’administració pública ha de prendre una decisió: si vol estar en el dia a dia de les empreses.”
Com s’aconsegueix l’equilibri entre agilitzar el procés i salvaguardar l’administració pública?
És un equilibri entre el desitjable i el que exigeix la llei. Per ajudar els agents digitalitzadors amb més dificultats, hem organitzat cursos personalitzats, identificant els problemes més habituals i oferint formació específica. Moltes empreses han hagut d’adaptar-se, entenent que més que invertir en comercials, necessitaven administratius per gestionar la traçabilitat dels seus serveis. Al final, tota la documentació ha d’estar certificada pel proveïdor, el beneficiari i verificada per l’administració per garantir la correcta gestió dels fons.
No esperem que les queixes arribin, sinó que fem servir quadres de comandament per detectar colls d’ampolla i actuar de manera proactiva. Si identifiquem un problema, truquem directament als afectats, oferim models, bones pràctiques o els posem en contacte amb organitzacions que els poden ajudar. Com a administració hem d’estar en el dia a dia d’aquells que participen en els nostres programes. No s’ha de témer el contacte directe amb els usuaris, perquè dissenyem projectes per millorar la seva situació, i la clau és aconseguir una comunicació fluida perquè l’impacte sigui realment positiu.
La tecnologia reduirà la càrrega burocràtica per a ciutadans i empreses, oi?
Sí, però amb matisos. Si la tecnologia només significa més xatbots, no m’interessa. Quan una persona truca a l’administració, vol ser escoltada i rebre una solució adaptada, no un menú automatitzat. Tanmateix, si la tecnologia ens permet gestionar programes enormes com Kit Digital, que arriba al 87% dels municipis, aleshores sí que és clau. L’administració ha d’adoptar tecnologia que no només li faciliti la seva pròpia gestió, sinó que també resolgui els problemes d’aquells que hi interactuen.
“Si la tecnologia només significa més xatbots, que es quedi a casa.”
Amb la nova administració als EUA, DeepSeek a la Xina i el pla Hispània 2040, sentiu més pressió per estar a l’altura?
Sí, vivim això amb ansietat perquè la realitat canvia en temps real. DeepSeek, per exemple, ha revolucionat la IA optimitzant recursos d’una manera que abans no es contemplava. Innovar no és fer el mateix amb noves tecnologies, sinó crear coses que abans no existien.
A Red.es treballem en la protecció dels drets digitals, amb un observatori i convenis centrats en la Carta de Drets Digitals promoguda per Espanya i la UE. La regulació és clau en aquest entorn canviant.
Europa pot competir en aquesta “nova cursa espacial” de la innovació o li falta enfortir-se?
Tots hem de fer esforços, no només l’administració. A Espanya, hem demostrat que podem gestionar grans projectes: d’administrar 300 milions hem passat a 4.100 milions en tres anys. Som el quart país en recerca farmacològica, un sector clau en innovació.
No hem de competir en el mateix que altres. Podem ser líders en salut, educació i cura de gent gran. Ja hi ha empreses que innoven en aquestes àrees, com la que fa servir IA per predir efectes de medicaments o la que desenvolupa tecnologia per a diagnòstics cardíacs no invasius. També hi ha avenços com dutxes intel·ligents per a persones amb mobilitat reduïda, que els tornen autonomia.
A Red.es, tenim 253 milions d’euros juntament amb el Ministeri de Sanitat i el Ministeri de Transformació Digital per aplicar la intel·ligència artificial a la sanitat pública, agilitzant llistes d’espera, millorant diagnòstics i personalitzant tractaments. La nostra força rau a aprofitar les nostres fortaleses i liderar en àrees on tenim un alt potencial.
“Hem passat de gestionar 300 milions a 4.100 milions en tres anys. I ho estem fent.”
Amb l’avenç de l’ús del núvol, la ciberseguretat es torna més crucial. Estem preparats, especialment les pimes?
Tot i que els atacs a grans empreses són més sofisticats, les pimes també són vulnerables. La cibercriminalitat a Espanya mou gairebé 2.000 milions d’euros i un estudi de l’Institut Nacional de Ciberseguretat assenyala que més del 70% de les pimes han patit algun atac.
És un canvi de mentalitat: igual que ningú no deixa el seu negoci sense tancar amb clau, cal incorporar la ciberseguretat com una preocupació diària. Això implica més comunicació amb els proveïdors i una major conscienciació. Al Kit Digital i al Kit Consulting, la ciberseguretat és clau: oferim consultoria, autodiagnòstics i solucions com antivirus o ciberseguretat gestionada per a empreses mitjanes.
Què ha après Red.es el 2024 i què espereu per al 2025?
El 2024 hem entès que encara queda molt per fer. Red.es ha crescut en volum de gestió i no pot tornar a ser una entitat petita. Hem de redimensionar-nos i aprendre a gestionar d’una altra manera. Per al 2025, “el xou ha de continuar”, però amb més empatia i responsabilitat. Ens enfoquem en sanitat i IA, educació i IA, xarxes 5G, digitalització de pimes i mitjans de comunicació, innovació en IA i drets digitals.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.