Skip to main content

Ens trobem en una època d’evolució constant dels nostres paradigmes. El món està en ebullició.

Els EUA canvien, Europa també, les empreses s’han de reinventar perquè el mercat s’accelera, i les persones continuem volent més. Els grans gurús ens ho venen com a desenvolupament i constantment se senten reflexions i pronòstics sobre el que està passant i com acabarà. La inquietud ens guanya terreny, i en aquesta dinàmica apareix la tecnologia de la IA, que hauria d’aportar-nos tranquil·litat, però paradoxalment encara genera més preocupació.

Em ve al cap la comparació del nostre món amb un riu o un llac on, quan hi ha poca o cap contaminació, la vida flueix i els éssers vius abunden i es desenvolupen amb gran activitat. Això comporta l’evolució de l’espècie i del medi, i tothom col·labora perquè aquesta acceleració creixent no perjudiqui l’entorn. Tanmateix, arriba un moment en què el riu o llac ja no pot assumir el desenvolupament, no el pot digerir adequadament per si sol, i s’entra en un procés de contaminació. El medi s’omple de virus i bacteris, i l’activitat es torna cada vegada més difícil.

Estem contaminant el nostre món amb la globalització i una ambició excessiva? És necessari evolucionar la tecnologia sense aturar-nos? No seria millor una maduració de la innovació i un major equilibri?

Fins fa poques dècades, un negoci consolidat gaudia d’estabilitat de mercats i clients durant llargues temporades. En el món econòmic actual, les empreses es plantegen contínuament noves estratègies i plans de futur, bé per necessitat per continuar competint, bé per una ambició que, en alguns casos, sembla més un concurs de vanitats.

En qualsevol cas, el mercat és imparable i normalment es regula de forma automàtica. En aquest context, per corregir aquest desequilibri, neix la IA.

La cursa evolutiva de la IA en comunicació i tecnologia és impressionant. Cada setmana apareixen novetats d’OpenAI, DeepSeek, Meta, Google i ara la nova IA xinesa Manus. Els EUA ho volen liderar tot, i sembla que la Xina, de moment, només ensenya la punta de l’iceberg del seu desenvolupament.

Centrem-nos en l’entorn de l’empresa i dels seus processos i organització interna. La manca de maduresa d’aquesta nova tecnologia es reflecteix en estadístiques que demostren l’escassa acceptació, utilització i fins i tot por que encara genera la IA a les empreses.

Què es pot fer per revertir aquesta situació? Com aconseguir que la IA sigui vista amb bons ulls per part de les empreses i que tothom l’aculli com una eina al seu favor?

La IA no és un nou programari que simplement pugui aportar més eficàcia i rapidesa als processos. Estem davant d’un fenomen que, com va passar amb Internet i el telèfon mòbil, canviarà la vida i les formes de fer, actuar i organitzar-se a les empreses. I per això cal preparar-se bé.

Per tant, la resposta a les preguntes plantejades no és fàcil i passa per una bona gestió del canvi. Cal explicar bé l’impacte positiu de la IA en tots els processos, concretar el benefici per a les persones i generar la confiança necessària per demostrar que és una eina que aporta tranquil·litat i eficàcia.

A continuació, s’enuncia el procediment proposat per a aquesta gestió del canvi. En els propers capítols d’aquesta sèrie d’articles sobre la IA a l’empresa, s’analitzarà amb més profunditat cadascun dels aspectes que ara es resumeixen en els punts següents:

  • Cada empresa té els seus processos, perfils de persones i funcionalitats específiques. Igualment, compta amb el seu sistema de processament de dades (ERP) i programari addicional, sigui de IA o no. És necessari, per tant, fer una anàlisi detallada de la situació actual. És important parlar amb cada persona, conèixer les seves funcions, habilitats, experiència i coneixements. Això s’ha de fer per cada departament i línia de negoci.

  • Definir les aplicacions de IA adequades a tots els departaments i processos, depenent de si ja se n’han incorporat en algun cas o si encara no s’utilitza cap.

  • Amb el mapa de programari ja determinat i a partir del coneixement profund de l’empresa i les seves necessitats, el següent pas és redissenyar processos i funcionalitats per línies de negoci i departaments, en funció dels recursos i persones disponibles.

  • A continuació, cal dissenyar un pla d’implementació adequat de les aplicacions d’IA i de les noves funcionalitats. Cal un bon procés d’assimilació, ja que en molts casos representarà canvis importants en les metodologies.

  • La IA representarà una oportunitat per millorar la informació i les dades de l’empresa en àmbits com els costos interns o la informació comercial i de mercat. En moltes empreses, aquests dos àmbits tenen un ampli marge de millora o directament són inexistents pel que fa a l’anàlisi interna i el coneixement per part de la direcció. La incorporació d’aquestes àrees de coneixement (o d’altres) als processos de dades, sense augmentar recursos, és un efecte molt positiu de la IA.

  • Redissenyar les funcionalitats de les persones amb la incorporació de la IA als processos interns existents i en els nous àmbits de coneixement requerits. A partir d’ara, l’exercici de les funcions requerirà grans dosis d’interpretació, supervisió i criteri, quan abans moltes tasques eren purament repetitives. L’equip, amb la IA, aporta més valor a l’empresa, i això ha de motivar i il·lusionar.

  • Amb la incorporació de la IA les persones són més importants que mai perquè cal el seu coneixement i experiència per implementar i gestionar amb èxit els nous requeriments de les funcionalitats dels processos. Això s’ha de comunicar molt bé, i els equips ho han d’assumir i estar-hi convençuts. Ha de ser un motiu de satisfacció personal la possibilitat de ser més creatius i proactius en el dia a dia, cosa que es tradueix en una major efectivitat i productivitat. Amb equips satisfets amb la seva feina, es potencia la fidelització i el sentiment de pertinença a l’empresa.

Aquests són els aspectes que cal analitzar en profunditat per a una correcta gestió del canvi i incorporació de la IA a l’empresa. Com s’ha esmentat, cadascun d’ells s’analitzarà en capítols i articles posteriors.

Permeteu-me finalment una reflexió:

S’explica que, un cop, la planta de Ford Corporation ubicada a River Rouge (Michigan) tenia greus problemes tècnics amb un nou generador de gran mida. Com que cap dels enginyers de la factoria trobava el motiu de l’avaria, Henry Ford va cridar un famós enginyer que havia treballat a GE, anomenat Charles P. Steinmetz, perquè solucionés el problema. L’enginyer va demanar una llibreta, un llapis, una taula i un catre. Durant dos dies es va tancar al costat del generador fent incomptables càlculs. Quan va acabar, va demanar una escala, una cinta mètrica i un guix. Va pujar, va mesurar amb molt de compte i va fer una marca amb el guix al generador. A continuació, va indicar als tècnics que havien de treure una placa i eliminar 16 voltes de la bobina a partir del punt marcat. Amb gran recel, els operaris van seguir les instruccions, i el generador va tornar a funcionar.

Pocs dies després, Henry Ford va rebre una factura de l’enginyer per un import de 10.000 dòlars. L’empresari la va retornar i en va sol·licitar el detall, ja que no entenia com es podia cobrar aquesta suma per fer només una marca amb guix. Steinmetz va respondre amb una nova factura:

  • Fer la marca amb guix al generador: 1 dòlar

  • Saber on fer la marca: 9.999 dòlars

  • Total a pagar: 10.000 dòlars

Satisfet amb la resposta, Henry Ford va pagar la factura.

La incorporació de la IA a l’empresa no és simplement una implantació tècnica amb unes instruccions. L’equip de l’empresa, tot sol, no pot dur a terme un canvi eficaç i positiu. Per saber on cal “fer la marca amb guix”, cal comptar amb persones amb experiència i coneixements adequats que planifiquin i determinin com, quan i de quina manera abordar amb èxit tots els aspectes esmentats per a una bona gestió del canvi.

Els equips tenen el seu dia a dia, que no es pot aturar, i un perfil més executiu. És important “seure amb llapis i paper” i reflexionar a fons per posar en marxa un “generador” que transformi el funcionament de l’empresa, treballant conjuntament equip i consultor per aconseguir-ho.

Jordi Matas

Economista i Consultor Empresarial | Especialista en IA | Mentoring & Coaching | Corporate Finance & M&A. Ha estat Director General i Director Corporatiu en empreses nacionals i internacionals com Agbar, Custo Barcelona i Bunge. Format a la Universitat de Barcelona i ESADE, ha impartit diversos seminaris a IESE.

Leave a Reply