La Unió Europea ha traçat un ambiciós pla de cara al 2050: aconseguir la neutralitat climàtica, un objectiu que no només implica una transformació energètica, sinó que també implica una necessària reinvenció del seu model econòmic.
Davant d’aquests reptes, segons Google, la IA apareix com una de les grans solucions. El gegant tecnològic ha publicat un full de ruta sobre les possibles polítiques a seguir per aconseguir aquests objectius.
Alguns informes recents confirmen el potencial transformador de la IA. S’estima que aquesta tecnologia podria ajudar a mitigar entre el 5 i el 10% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle a escala global abans que acabi la dècada. Aquesta estimació suposa tot el volum, d’aquests gasos, que emet actualment Europa. Però el seu impacte no només seria per millorar el medi ambient, sinó que el desenvolupament i adopció d’IA generativa podria suposar uns ingressos estimats d’1.2 bilions d’euros a l’economia europea en els pròxims deu anys.
El comunicat oficial de Google exemplifica les capacitats d’optimització de la intel·ligència artificial: «Mitjançant l’adopció eficaç de la IA, la indústria europea podria augmentar l’eficiència i reduir el consum energètic dels grans edificis entre un 20 i un 40%». Diferents empreses ja estan implementant solucions tecnològiques que regulen automàticament sistemes de climatització d’edificis, reduint el consum energètic i les emissions.
Google dona suggeriments als polítics europeus.
Per canalitzar aquest potencial, l’informe tècnic de Google proposa un full de ruta que es basa en tres pilars:
- Habilitar: Google menciona que les solucions en IA requereixen una infraestructura òptima per ser efectives. L’empresa tecnològica demana als polítics accés a dades obertes, inversió en infraestructures digitals i fomentar la formació de professionals en el sector.
- Desplegar: En aquest punt, Google afirma que l’aliança publicoprivada és essencial per implementar solucions d’IA en diferents sectors.
- Guiar: Finalment, Google subratlla la importància d’una regulació que guiï el desenvolupament tecnològic amb criteris de sostenibilitat, ètica i transparència.
Aquest estudi busca deixar clar el possible efecte de la IA a Europa i dona suggeriments o possibles rutes als polítics europeus per esprémer el màxim potencial d’aquesta tecnologia.
Tanmateix, cal tenir cura amb el desplegament massiu d’IA, ja que la petjada energètica dels centres de dades, que creixerà amb l’expansió d’aquesta tecnologia, podria generar un efecte contrari si no es gestiona amb energies netes.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.