3Cat ha presentat l’experiència sensorial ‘Flors de veu’ en el marc de l’ISE
3Cat ha presentat “Flors de veu”, una instal·lació artística i tecnològica que combina IA i interacció sensorial i que es podrà visitar al pabelló 8.1 de l’Integrated Systems Europe (ISE). L’experiència permet als participants generar flors digitals a partir de les seves pròpies veus, utilitzant algoritmes de processament del so i elements visuals interactius.
“El que hem creat és un jardí virtual on les veus es transformen en flors gràcies a instruments musicals generats per IA”, ha explicat Maria Arnal, una de les responsables del projecte. “Cada flor de veu té una persistència en un punt concret de l’espai i es pot escoltar en qualsevol moment”. Aquest concepte parteix d’estudis científics que han demostrat el paper acústic de les flors en la pol·linització, convertint així una idea biològica en una experiència digital innovadora.
L’experiència immersiva es completa amb un procés creatiu en directe: els usuaris s’apropen a una branqueta virtual, hi deixen la seva veu i observen com aquesta es transforma en una flor amb una tija modelada per gestos. “El resultat és un espai viu i dinàmic, on cada veu queda enregistrada de manera persistent”, ha afegit Arnal.
Tot això forma part d’un “Meet & Drink” conduït per la periodista Mariola Dinarès i que ha comptat amb la participació de Francesc Mas, de 3Cat i l’Antònia Folguera, del Sònar+D i en Xavi Tribó, de Melt. L’esdeveniment ha estat una conversa informal per explorar el paper de la intel·ligència artificial en diferents àmbits.
La IA i el futur de la producció audiovisual
Més enllà de les experiències immersives, en aquesta conversa s’ha posat en relleu l’impacte de la IA en la indústria audiovisual. Un dels projectes més ambiciosos que s’està desenvolupant des de 3Cat, és la creació d’un “hub” europeu de continguts que utilitza la intel·ligència artificial per recuperar, reforçar i generar nous materials audiovisuals.
Francesc Mas afirma que aquest “hub” permetrà treballar amb grans volums de dades audiovisuals en diferents llengües, incloent-hi el català, i facilitarà l’intercanvi de continguts entre televisions i productores.
Un projecte pioner per la protecció mediambiental
Un equip d’investigadors de l’empresa Melt ha desenvolupat un innovador sistema basat en “machine learning” per analitzar el comportament de les abelles i generar signatures úniques amb l’ajuda de robots. Aquest projecte, nascut en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el col·lectiu Greenpeace, vol conscienciar sobre la importància de la prohibició de certs pesticides que afecten la supervivència de les abelles. “Si no hi ha abelles, no hi ha humanitat” ha afirmat Xavi Tribó, CEO de Melt.
El Sónar+D posa el focus en la IA i la creativitat
El Sónar+D reafirma la seva posició com a epicentre de la innovació tecnològica aplicada a l’art i la música. En la seva pròxima edició, el festival posarà un èmfasi especial en la intel·ligència artificial (IA) i el seu paper en la creativitat, explorant-ne les aplicacions més enllà de les IA generatives.
“Volem anar més enllà del simple ús d’IA per generar contingut. Ens interessa com els artistes treballen amb els algoritmes de manera artesanal, com una eina més en els seus processos creatius”, va destacar Antònia Folguera, responsable del contingut i comunicació del Sónar+D.
A més, el Sónar+D també obrirà espai a altres tecnologies emergents que ja tenen incidència en l’art com la computació quàntica, la biocomputació i l’exploració espacial, amb l’objectiu de reflexionar sobre els mons del futur.