Skip to main content

Els guardons, lliurats dijous a Barcelona, s’han convertit en una celebració de debat, aprenentatge i reflexió sobre les noves tecnologies generatives.

Paréntesis MEDia ha celebrat la primera edició dels GEN-AI Awards en una jornada sobre IA generativa celebrada al Plató Nou de Lavinia, a Barcelona. Més de 120 personalitats de diferents àmbits han assistit a la cita, en què també s’ha inaugurat la primera edició del Curs d’IA Aplicada a Projectes de Comunicació (organitzat entre Lavinia i Blanquerna).

Partim de la idea que la IA no existeix, és en realitat intel·ligència humana augmentada“, ha emfatitzat Antoni Esteve, editor de Paréntesis MEDia i president del Grup Lavinia, en el discurs inaugural. Amb més de 400 newsletters a l’esquena i milers de subscriptors, Paréntesis MEDia s’ha consolidat en poc més d’un any com a mitjà de referència en l’àmbit de la IA generativa i la comunicació. L’ha seguit Marc Melillas, representant de la Generalitat de Catalunya, qui ha volgut agrair iniciatives com aquesta pel seu poder per reunir la societat al voltant de la reflexió sobre les noves tecnologies.

Guanyadors dels Premis Paréntesis amb l’editor de la publicació, Antoni Esteve.

Un esdeveniment internacional

El lliurament de premis ha comptat amb la presència d’entitats nacionals i internacionals, com el Barcelona Supercomputing Center (premi al Millor Projecte Europeu) i el seu director Mateo Valero (premi a Personatge Espanyol de l’Any), el Diario Clarín (amb la seva corresponsal a Barcelona, Marina Artusa), ElevenLabs (Millor Eina de Veu), Freepik (Millor Eina Integradora d’IA), Adrià Recasens Continente (Premi a Personatge Català de l’Any pel seu treball com a enginyer a Google Deepmind) i Anna Giralt (Premi a Millor Emprenedora). En total, una trentena de projectes, personalitats i eines han estat premiades per votació dels lectors del butlletí de Paréntesis MEDia.

En la categoria Media, s’ha reconegut la feina d’Ismael Nafría i la seva newsletter Tendenci@s, que segueix l’actualitat del món del periodisme i que ha incorporat magistralment les temàtiques sobre la IA; així com el paper de Xataka com a mitjà de referència en tecnologia i per la seva capacitat de resposta davant la vibrant actualitat de la IA. En les categories catalanes, els usuaris van premiar ‘El Punt Avui’ –per incorporar la IA en la seva publicació de manera regular– i la newsletter ‘Artificial‘, de Francesc Bracero, per interpretar setmanalment i des de l’òptica catalana el que passa a Silicon Valley.

Una jornada per al debat i la divulgació

Taula rodona sobre divulgació i IA.

La jornada ha començat amb la classe magistral de Xavier Mitjana, expert en IA i creativitat i Premi Paréntesis al Millor Youtuber (ex aequo amb Jon Hernández). L’esdeveniment ha continuat amb una taula rodona sobre divulgació en IA, moderada per Joana Barbany (presidenta del Clúster Digital de Catalunya) i amb la participació de Xantal Llavina (Catalunya Ràdio), Montserrat Rigall (Ràdio 4), Mariola Dinarès (3Cat) i Àurea Rodríguez (escriptora i directora de l’EIT Culture & Creativity South West). Totes elles també premiades ex aequo com a Millors Divulgadores Catalanes.

Una presentadora inesperada

La gala, presentada per Matías S. Zavia (Monos Estocásticos) i Àlex Solà (Lavinia Audiovisual) també ha comptat amb una convidada inesperada: la robot Ari, que ha creuat el pati de butaques per entregar un premi, tot això gràcies a la col·laboració de Pal Robotics i davant la mirada atenta del públic.

Volem estendre el nostre més sincer agraïment als nostres patrocinadors, Vallformosa, HP i Pal Robotics pel seu generós suport en aquest esdeveniment.

Adrián Soler

Periodista per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sóc especialista en IA, tecnologia i formador en comunicació. Reflexiono sobre com els algoritmes transformaran la nostra professió.

Leave a Reply