Els guardons, organitzats per l’AMIC, Fundació puntCat i 3Cat s’entregaran el 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya
Els Premis CRIT, organitzats per l’AMIC, la Fundació puntCat i 3Cat, se celebraran el pròxim 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar i reconèixer la creació de continguts en llengua catalana a les xarxes socials. Aquesta iniciativa, fruit de la unió de diversos projectes anteriors, busca afavorir la professionalització d’un sector cada cop més present en el consum audiovisual diari, sobretot entre el públic jove.

Rosa Romà (3Cat), Genís Roca (Fundació puntCat) i Ramon Grau (AMIC)
Segons Rosa Romà, presidenta de 3Cat, l’objectiu és que els premis esdevinguin “un altaveu” per tal de fomentar la visibilitat dels nous creadors. “Volem impulsar la indústria de creadors de continguts en llengua catalana per competir amb les alternatives en xarxes socials en altres llengües”, ha afirmat. Romà explica que la irrupció d’EVA, l’aposta de 3Cat per la creació de continguts per a un públic jove, va ser clau per adonar-se de la manca de propostes en català: “Quan vam començar EVA, hi havia molts creadors en xarxes, però pocs feien contingut en català, perquè no veien trajectòria ni possibilitat de monetitzar. Ara s’han creat oportunitats. El que persegueix els premis és la professionalització perquè el sector musclegi. Que s’hi puguin guanyar la vida”. També insisteix en la necessitat de crear una base sòlida a internet: “És imprescindible per normalitzar la llengua catalana crear un ecosistema digital sòlid”.
En aquesta mateixa línia, el president de la Fundació puntCat, Genís Roca, remarca la importància de convertir aquests guardons en un referent: “Volem que siguin els premis de referència en la nostra cultura en català” i que “impulsin els creadors a poder anar més enllà”. Roca considera que vivim en “un ecosistema digital confús”.
Dues tipologies de categories i un premi del públic
Els premis tenen categories generals i temàtiques, i també s’entregarà un premi al millor vídeo de l’any per votació popular. En aquest sentit, Roca ha remarcat que es vol “defugir de l’associació dels premis a plataformes concretes” per tal de posar en relleu la tasca dels creadors, independentment d’on distribueixin els seus continguts.
Els premiats tindran oportunitat de participar en el programa EVA, de 3Cat
A l’hora de definir ‘creador digital’, Roca ha puntualitzat que “parlem d’aquestes noves oportunitats nascudes de les noves plataformes que permeten a qualsevol ser creador de contingut”. També ha subratllat que l’ajuda a la professionalització no passa exclusivament per l’aportació econòmica: “No es tracta tant de dotar-ho econòmicament. En alguns dels premis, els guanyadors o guanyadores tindran la possibilitat d’anar a EVA o 3Cat per tenir noves oportunitats de fer servir els seus recursos per créixer i desenvolupar-se. No és un tema econòmic”.
Per la seva banda, el president de l’AMIC, Ramon Grau, ha destacat que la suma d’esforços de totes les entitats implicades pot convertir aquesta cita en tot un esdeveniment de prestigi en l’àmbit de la creació digital catalana. “Esperem que aquest impuls posicioni la iniciativa com uns premis acceptats per tot el sector”, assenyala, recordant l’experiència prèvia de l’AMIC en altres certàmens i concursos destinats a joves creadors.
Així, els premis es plantegen com una oportunitat per guanyar visibilitat i prestigi, però també per obrir portes a eines, formació i xarxes de contactes que permetin als creadors professionals en llengua catalana continuar creixent. El 20 de juny, el Teatre Nacional de Catalunya esdevindrà un gran aparador per a tots ells, i el lliurament dels guardons significarà un nou impuls per garantir la presència i la fortalesa del català en l’entorn digital.