El Plató Nou del Grup Lavinia es va convertir dijous en un espai d’aprenentatge, reflexió i debat al voltant de la IA generativa i també del seu paper en el periodisme. Amb el lliurament dels Paréntesis MEDia GEN-AI Awards com a excusa, un centenar de professionals de mons aparentment tan dispars com l’enginyeria informàtica, la comunicació, el cinema, l’educació, la salut i les xarxes socials es van donar cita en un mateix lloc.
La IA generativa té aquest poder d’atracció, però també d’omnipresència. El que fins fa poc quedava reclòs en centres com el Barcelona Supercomputing Center, i només estava a l’abast dels investigadors que, en paraules del director –Mateo Valero, premi al Personatge Espanyol de l’Any– “multipliquen matrius” contínuament; ara és una realitat que influeix en el futur de moltes professions creatives.
I és aquí on discursos com el d’Anna Giralt, cineasta i premi a la millor emprenedora per la seva productora Artefacto, són molt necessaris. “No volem automatitzar i fer més ràpidament la nostra feina, sinó que busquem fer altres coses que ens permetin obrir un terreny fèrtil cap a noves formes de creació“.

Adrià Recasens Continente (enginyer a Google Deepmind i Premi Parèntesi al Personatge Català de l’Any), Mateo Valero (Director del Barcelona Supercomputing Center i Premi Paréntesis al Personatge Espanyol de l’Any) i Anna Giralt (cofundadora d’Artefacto Films i Premi a Millor Emprenedora).
L’esdeveniment en imatges
Com s’utilitza la IA als mitjans
Durant la jornada es va debatre també sobre la divulgació de la IA en els mitjans de comunicació i, més concretament, el seu ús com a eina de creació. Moderada per Joana Barbany (presidenta del Clúster Digital de Catalunya), va comptar amb la participació de Xantal Llavina (Catalunya Ràdio), Montserrat Rigall (Ràdio 4), Mariola Dinarès (3Cat) i Àurea Rodríguez (escriptora i directora de l’EIT Culture & Creativity South West). Totes elles premiades també ex aequo com a Millors Divulgadores Catalanes.
De nou, van poder intercanviar visions complementàries: per a Àurea, la IA permet «pintar amb paraules» i és una «nova manera d’expressar-nos». Dinarès, per la seva banda, va defensar l’autenticitat com a element diferencial: «com més encaixonats estiguem, més substituïbles».
El que és clar és el paper dels mitjans per alfabetitzar digitalment la societat. Segons Llavina, «la tecnologia ha de ser sexy» per atraure l’audiència. Rigall també va incidir en la verificació de la informació amb l’ajuda de la IA: «que el mòbil t’avisi quan una dada és falsa».
Un debat molt necessari que continua obert i del qual ens continuarem fent ressò a Paréntesis MEDia.