Skip to main content

Pedro Sánchez ha anunciat la seva publicació, per tal de facilitar que les startup i empreses les adaptin a les seves necessitats

El president del Govern ha anunciat la publicació de la família de models de llenguatge Alia, desenvolupada al Barcelona Supercomputing Center, que s’ha publicat aquest matí. Ja s’hi pot accedir directament des de la web alia.gob.es. Els models són de codi obert i han estat entrenats amb una gran proporció de dades en castellà i llengües cooficials. A més, Pedro Sánchez també ha anunciat que s’estan fent servir en dos projectes. El primer, per desenvolupar un xatbot intern que agilitzarà la feina de l’Agència Tributària. El segon s’aplicarà a la medicina, amb una aplicació de diagnòstic d’insuficiències cardíaques en atenció primària. Sánchez ha anunciat també una partida extra de 150 milions d’euros destinada a integrar la IA en les empreses espanyoles.

Alguns models ja es poden provar des de Hugging Face i tots ells estan disponibles per a la seva descàrrega. Entre aquests, hi ha nou models de diferents mides per traduir entre diferents idiomes. Traducció automàtica Castellà-Aragonès, Castellà-Aranès, Castellà-Asturià, Basc-Català i Gallec-Català, a més d’un model més gran que permet traduir entre 30 idiomes. A més, també s’han publicat cinc models de llenguatge de propòsit general i també de diferents mides.

Aquest projecte forma part de l’Estratègia d’IA, regat amb 1.500 milions d’euros –part d’ells provinents dels fons europeus–. L’objectiu d’aquest projecte és que “totes les nostres llengües estiguin ben representades i, sobretot, el nostre entorn cultural“, segons va explicar Marta Villegas, directora de la Unitat de Tecnologies del Llenguatge del Barcelona Supercomputing Center en una entrevista a Paréntesis MEDia. De moment, els models de llenguatge i xatbots que es desenvolupen als Estats Units, encara compten amb molt poques dades en la nostra llengua.

Entre les dades d’entrenament, s’hi inclouen també actes del Congrés i del Senat i textos de revistes científiques, entre altres fonts. Aquests models pretenen ser també transparents i oberts, en la línia de la nova regulació europea (AI Act), que ben pocs xatbots compleixen del tot avui dia.

Models específics

El resultat d’aquest desenvolupament no serà un sol model, sinó que l’objectiu és crear una família de models, alguns més específics que d’altres. En aquesta línia, es treballarà en l’entrenament de models específics que abordin diferents àrees de coneixement amb gran precisió. En aquesta línia, es podrien personalitzar els models per tal que siguin funcionals en el sector sanitari, territori, justícia, medi ambient o gestió tributària; també pensant en la seva aplicació en el sector públic.

Com pot canviar la IA a Espanya

En el seu discurs pronunciat a la Fundació Ramón Areces, Pedro Sánchez ha plantejat una visió de la intel·ligència artificial com una eina poderosa i ambivalent. D’una banda, pot incrementar l’eficiència en múltiples sectors, des de la sanitat i l’educació fins a la seguretat i la gestió energètica. D’altra banda, adverteix dels riscos de consolidar el poder de les grans corporacions tecnològiques i de la necessitat d’un marc legal i ètic que posi la IA al servei de la majoria: “Espanya no ha de témer ni combatre la intel·ligència artificial. Hem de liderar la seva adopció… per ajudar els treballadors a millorar el seu estat del benestar”.

I, tot i que ha reconegut que «anem amb un cert retard» respecte de la resta del món, ha destacat que podrem arribar a ser «un 13% més eficients en moltes de les tasques bàsiques que es realitzen avui a les nostres empreses”.

  • Sanitat: la IA podria reduir en 22 dies el temps d’espera a les consultes d’especialistes, o permetre 5 pacients per metge al dia.
  • Justícia i serveis administratius: ser més eficients agilitzant els processos judicials. La concessió de prestacions socials millorant els serveis públics d’ocupació. I simplificant la sol·licitud de permisos, la declaració d’impostos.
  • Sostenibilitat i gestió energètica: “Només amb sincronitzar els semàfors, aconseguiríem reduir les emissions dels cotxes… Milers de tones de CO2 menys a l’atmosfera”.
  • Seguretat: “Espanya farà servir la IA en seguretat: per gestionar les fronteres, el control duaner, la gestió de desastres naturals o la lluita contra el terrorisme”.
  • Combatre la desigualtat: “Ens pot ajudar a combatre la desigualtat d’oportunitats i d’ingressos. Pot semblar contraintuïtiu. La mateixa IA que pot ajudar-nos a eixamplar els biaixos, pot ajudar-nos a ser conscients d’aquests mateixos biaixos.”

Obre un parèntesi a les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Adrián Soler

Periodista per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sóc especialista en IA, tecnologia i formador en comunicació. Reflexiono sobre com els algoritmes transformaran la nostra professió.