Skip to main content

Óscar López ha anunciat la creació de l’Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques per promoure la sobirania tecnològica europea

El Barcelona Supercomputing Center ha presentat el seu ordinador quàntic fabricat amb components 100% europeus. El director del BSC, Mateo Valero, ha explicat que aquest projecte permetrà “atacar problemes que d’una altra manera seria impossible“. A més, ha destacat la importància que tant el desenvolupament com tots els components d’aquest equip estiguin fabricats a Europa: “l’ordinador quàntic és el camí correcte: m’agrada la idea que s’utilitzi tecnologia europea“, ha explicat.

“Ens enfrontem a reptes mediambientals i de salut pública molt complicats, que de vegades alguns es miren amb angoixa; però la ciència dona resposta a tots els reptes”, ha emfatitzat Salvador Illa, president de la Generalitat, que també ha aprofitat per subratllar que “Catalunya vol desplegar tot el seu potencial en matèria econòmica i en innovació“.

Per a Óscar López, ministre de Transformació Digital i Funció Pública del govern espanyol, la computació quàntica representa una autèntica revolució en la manera de processar i analitzar dades, ja que es basa en “la mecànica quàntica, que descriu el comportament de la matèria i l’energia a escales extremadament petites i planteja regles molt innovadores per als àtoms i les partícules subatòmiques”. El ministre ha reconegut que resulta “difícil entendre que alguna cosa pot estar i no estar al mateix temps, que alguna cosa pot aparèixer i desaparèixer”, però ha ressaltat que precisament aquí rau la “ciència màgica” de la computació quàntica.

Segons ha explicat, aquesta nova tecnologia suposa un mètode radicalment diferent d’abordar la resolució de problemes: “Imaginem que estem atrapats en un laberint, un ordinador clàssic només ofereix una alternativa: recórrer tots els camins un per un fins a trobar la sortida. És un procés lent i esgotador… La computació quàntica ha arribat per canviar les regles del joc”. Gràcies a la superposició d’estats i altres propietats quàntiques, es podrien explorar diverses rutes simultàniament, “a una velocitat superior a l’actual”.

“Els científics només reclamen l’oportunitat de poder fer valer la seva ciència, i avui estem generant aquesta oportunitat per als científics i les científiques”, ha assenyalat Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació. “La nostra comunitat científica innovadora, els nostres emprenedors i emprenedores valents que aposteu per aquestes tecnologies emergents com la computació quàntica, com dic, necessiteu un sector públic que us acompanyi”, ha emfatitzat la ministra, tot justificant la inversió pública.

Una tecnologia que complementa la tradicional

Tot i que encara es troba en les seves primeres fases de desenvolupament, el ministre reconeix el seu enorme potencial: “la computació quàntica encara no substitueix la tradicional, sinó que la complementa. El dia que la superi ens trobarem davant d’un punt d’inflexió en la història de la ciència”, ha explicat el ministre.

En relació amb el projecte que avui s’inaugura, López ha destacat que l’ordinador quàntic es connectarà a la Xarxa Espanyola de Supercomputació “per combinar l’eficient computació quàntica amb l’alt rendiment de les supercomputadores clàssiques”.

S’ha anunciat l’Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques

El ministre ha presentat també l’Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques: “Es tracta d’un full de ruta en la qual estem treballant intensament amb actors experts rellevants, i per descomptat de la mà del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats”.

El director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, ha acompanyat els ministres Óscar López i Diana Morant i el president de la Generalitat, Salvador Illa, en la visita oficial a l’ordinador quàntic.

L’ordinador forma part del projecte Quantum Spain

Quantum Spain és un projecte estratègic de computació quàntica a Espanya, impulsat pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital dins de l’Estrategia Nacional de Inteligencia Artificial (ENIA) i l’Agenda España Digital 2025. El seu objectiu principal és desenvolupar un ecosistema nacional de computació quàntica, posicionant Espanya com un referent en aquest camp a Europa.

 

Adrián Soler

Periodista per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sóc especialista en IA, tecnologia i formador en comunicació. Reflexiono sobre com els algoritmes transformaran la nostra professió.