Les emocions negatives que provoquen les notícies i la seva presència a les xarxes socials en són els principals motius
Per què hauria un jove d’informar-se (ja no diguem, pagar una subscripció d’un mitjà tradicional) si les xarxes socials distribueixen les notícies gratuïtament? La sensació de sobrecàrrega informativa i les emocions negatives que desperten certes notícies també en són causes. Les dades són prou concloents: 1 de cada 5 joves catalans evita consultar notícies molt o bastant sovint, i 4 de cada 10 ho fa de manera puntual, segons un estudi de la Càtedra Futurs de la Comunicació (UPF).
El treball d’investigació conclou que les emocions negatives que desperten algunes notícies són la principal causa d’aquest fenomen. De fet, els joves tendeixen a evitar molt o bastant sovint en un 28% aquelles notícies que tenen una resposta emocional negativa. En canvi, en el cas d’aquelles notícies positives, el percentatge baixa al 20%.
La recerca examina l’abast i les causes del fenomen de l’evitació de notícies entre la població jove a partir d’una enquesta a 1.022 persones de 18 a 24 anys residents a Catalunya.
Sobrecàrrega informativa
Juntament amb la resposta emocional, el fenomen de l’evitació també es pot veure agreujada per la sobrecàrrega de notícies. Els joves que la perceben en major mesura eviten el consum d’informació en el 29% dels casos, percentatge que baixa al 20% entre aquells que diuen sentir-la amb un nivell més baix.
Les societats més plataformitzades, les que més eviten notícies
Una altra causa de l’evitació és el fenomen “les notícies em troben”, pel qual les persones joves tenen la percepció que no cal que les cerquin o les consumeixin directament, perquè, encara que no ho facin, els hi acaben arribant igualment, en la majoria de casos per les xarxes socials. Quan els joves perceben aquest fenomen amb major mesura, eviten notícies en el 27% dels casos i, quan ho fan a un nivell menor, aquest percentatge es redueix al 21%. Segons els autors de l’estudi, “les societats més plataformitzades són les que més eviten notícies i accions dirigides a resoldre aquesta situació i desvincular el concepte de notícia de les xarxes pot ajudar a revertir l’evitació de notícies”.
Un 44% dels joves s’informa per les xarxes almenys 5 dies per setmana
A propòsit d’aquest tema, l’estudi indica que el 44% dels joves s’informen per xarxes socials 5 dies a la setmana o més. Tot i això, un 20% diu fer-ho amb la mateixa freqüència a través de la televisió, per sobre del 16% que diu consultar webs de notícies almenys cinc dies a la setmana (cercant directament el web). Molt inferior és el percentatge de joves que consulten amb aquesta freqüència la ràdio (7%) i la premsa escrita local (7%) o nacional (6%).
La confiança en els mitjans no té una forta correlació amb l’evitació
Els joves també mostren certa desconfiança envers mitjans i periodistes. Prop d’un 40% dels joves estan en desacord o totalment en desacord amb el fet que els mitjans siguin precisos en cobrir notícies, separin fets i opinions i siguin imparcials o justos. També és significatiu que prop d’1 de cada 3 joves no es vulgui posicionar al voltant d’aquesta qüestió (grup NS/NC). Això no obstant, per als autors de l’estudi, “les intervencions que es dirigeixen únicament a intentar augmentar la confiança en els mitjans, no són forçosament intervencions d’èxit, ja que el mecanisme de la confiança sembla no estar estretament correlacionat amb l’evitació de notícies en la població jove”. Així doncs, consideren que, per pal·liar aquest fenomen, les mesures més efectives són les adreçades a pal·liar les reaccions emocionals negatives o les encaminades a reduir el fenomen “les notícies em troben”.
Què fan els joves per evitar les notícies?
Finalment, l’estudi examina quines accions fan els joves per evitar el consum de notícies. Les dues més habituals són consultar els mitjans amb menys freqüència (39%) o prioritzar activitats que no impliquin el consum d’informació (36%), per exemple fer servir el mòbil amb d’altres usos. Un 35% dels joves també assegura evitar notícies de certs temes, principalment sobre política nacional i guerres. Ara bé, si s’observen la resta dels cinc temes més evitats, hi ha diferències significatives per gèneres. Els nois també eviten amb freqüència els temes de justícia social, la igualtat de raça i de gènere; el medi ambient i el canvi climàtic; i l’estil de vida, menjar i moda; i les noies, els esports, les finances o economia, i els crims i la seguretat personal.
Subscriu-te a nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.