Guia pràctica per fer servir Make.com i crear les teves pròpies automatitzacions
En un present on les paraules ‘democratització’ i ‘automatització’ inunden les nostres xarxes dia rere dia, us presentem l’eina Make. Sens dubte, un bon aliat a tenir en compte.
Make és una eina d’automatització de tasques ‘no-code’. És a dir, no cal tenir coneixements de codi de programació per poder dissenyar els teus fluxos de treball automatitzats. Ull!, no requerir codi no implica que sigui fàcil. De fet, els escenaris poden ser tan complexos com siguem capaços d’imaginar.
Sempre és recomanable tenir coneixements bàsics de programació per entendre com funcionen els diagrames de flux seqüencials, condicionals o els bucles iteratius. Aquí parlem de lògica, no influeix el llenguatge de programació.
En aquest article presentarem un escenari amb el qual automatitzarem la generació de contingut per a les nostres xarxes.
Per a això, anem pas a pas.
1. Crea el teu compte
Crea un compte a www.make.com així com a tots els serveis externs que necessitis en el teu procés d’automatització. Probablement necessitaràs fer ús dels serveis de Google Drive i utilitzar Google Sheets per poder tenir una petita ‘base de dades personal’. També necessitaràs un compte d’OpenAI per poder implementar IA mitjançant la seva API a la teva automatització.
2. Dissenya el teu escenari
L’ideal és que comencis amb paper i llapis. Pensa quins processos i mòduls externs necessitaràs implementar i en quin ordre s’executaran. Necessites afegir condicions?, s’executen de forma cíclica?, quin esdeveniment necessites com a ‘trigger’ per inicialitzar la teva automatització?, quin nivell de personalització necessites?,
Intenta contemplar totes les casuístiques per crear un escenari consistent, complet i eficaç.
3. Optimitza el teu escenari
Una vegada tinguis el diagrama de flux dissenyat, intenta optimitzar el procés per evitar despeses innecessàries. Tingues en compte que cada operació dins del teu diagrama té un cost. En processos cíclics diaris o setmanals, pot suposar un gran estalvi a final d’any que el teu escenari estigui ben optimitzat.
Ara sí, centrem-nos en la nostra creació i distribució de continguts automatitzada.
Càlcul d’operacions per execució: Total = 1(GoogleSheets) + 3(OpenAI) + 5(Xarxes) = 9 operacions per cada execució completa del flux.
1.Mòdul Google Sheets: En aquest mòdul Make podrà llegir la informació rebuda en un fitxer de Google Sheets que prèviament hàgim emplenat. Per exemple, 30 idees per crear contingut per a una ferreteria.
2.1. Mòdul OpenAI – Contingut:
En el nostre segon mòdul, introduirem el prompt que introduiríem a ChatGPT per crear la nostra publicació. Aquí donarem les ordres, l’estil, el to, la longitud i l’estructura de la publicació a crear.
2.2. Mòdul OpenAI – Prompt Imatge: En aquest pas donarem l’ordre de generar un prompt específic per a Dall-e a partir del contingut generat en el mòdul anterior. Podríem unificar aquestes funcions en un sol mòdul, tot i que perdríem qualitat en la generació del contingut.
2.3. Mòdul OpenAI – Imatge: Farem servir l’eina Dall-e del nostre mòdul d’OpenAI per generar una imatge a partir del prompt resultant en el mòdul anterior.
- Bifurcació al nostre diagrama de flux per distribuir la imatge i el contingut generat a cadascuna de les xarxes socials. Aquí podem afegir condicionants que personalitzin el nostre escenari, escollint franges horàries segons la xarxa social o qualsevol altra personalització segons la destinació.
- Cadascun dels mòduls de les xarxes socials on vulguem pujar el nostre contingut.
Quantes operacions necessites?
Make ens cedeix fins a 1000 operacions mensuals de forma gratuïta. Més que suficient per a aquells que comencen, però aviat fa curt quan comences a utilitzar-lo en profunditat. Per això m’agradaria fer èmfasi en l’optimització. Tant dels mòduls, com del diagrama en si.
En cadascun dels mòduls d’OpenAI utilitzats al nostre diagrama hem d’especificar el model de LLM que volem utilitzar. Tenim models com el GPT-4o, GPT-4o mini, GPT-4 turbo, etc. Depenent de la complexitat de la tasca a realitzar per aquest mòdul, farem servir el que més s’ajusti. El preu d’ús de l’API d’OpenAI es troba en el següent enllaç.
D’altra banda, per optimitzar la nostra automatització hem de tenir clars els límits i restriccions que exigeix la tasca. Imaginem que volem automatitzar la recepció de correus electrònics del nostre negoci, emmagatzemar les dades i generar una resposta personalitzada.
En lloc d’activar el nostre diagrama complet amb cada correu entrant, pot ser òptim programar una hora cíclica de lectura de tots els correus electrònics rebuts aquell dia i gestionar-los en un sol diagrama, reduint dràsticament les operacions utilitzades en aquest escenari.
Aquí rau la diferència entre una automatització optimitzada i una altra que no. Per a aquells que vulguin vendre els seus serveis com a tècnics d’automatització a tercers, els serà crucial una bona optimització per poder ajustar les tarifes als seus clients.
Com veieu, no hem generat ni una sola línia de codi i la interfície i configuració dels mòduls és realment intuïtiva. En una sola tarda seràs capaç de poder automatitzar el contingut del mes de totes les teves xarxes.
Make aconsegueix unificar els termes ‘democratització’ i ‘automatització’ d’una manera senzilla, intuïtiva i pràctica. D’aquí el seu creixent interès per part del públic i amb això, la redacció d’aquest article.
Obre un parèntesi a les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.