Skip to main content

En un moment en què les grans tecnològiques estan en el punt de mira per les dades que utilitzen en els seus models d’IA, Apple ha revelat la seva estratègia per millorar els seus models d’intel·ligència artificial sense comprometre la privacitat dels usuaris. A través de l’ús de dades sintètiques i tècniques de privacitat diferencial, la companyia de Cupertino busca reforçar productes com Genmoji, Image Playground o els resums de correus electrònics sense accedir directament a informació personal.

La crítica als productes d’IA d’Apple, especialment pels seus pobres resultats en tasques com els resums automàtics, ha generat dubtes sobre la seva capacitat per competir amb gegants com OpenAI o Google. Amb aquest moviment, Apple busca mantenir el seu discurs que defensa la privacitat amb l’evident necessitat de millorar els seus models.

Com funciona el sistema

La nova iniciativa, detallada en un comunicat a Apple Machine Learning Research, utilitza el que anomenen «embeddings» —representacions vectorials de missatges sintètics— per identificar si els seus models comprenen i reprodueixen patrons similars als reals. Per a això, Apple crea missatges artificials que emulen temes, estructura i longitud de correus electrònics, i després compara aquestes representacions amb dades reals disponibles en els dispositius dels usuaris que han optat voluntàriament per compartir les seves anàlisis d’ús.

La comparació es realitza en local en els dispositius, i no implica que Apple vegi directament els continguts reals. Els dispositius simplement reconeixen quins embeddings sintètics s’assemblen més al seu propi contingut, i això permet que els enginyers millorin els algoritmes amb dades representatives però anònimes. Segons Apple, això garanteix que «cap contingut generat per l’usuari sigui compartit ni emmagatzemat per la companyia«.

Apple es diferencia per l’aposta per la privacitat

Aquesta metodologia ja s’està aplicant en versions beta d’iOS 18.5, iPadOS i macOS 15.5, i s’expandirà a altres eines com Image Wand, Memories Creation i les eines d’escriptura, que formen part del creixent ecosistema de productes potenciats per IA d’Apple. Aquest enfocament no només millora la precisió de funcions com els resums de correus, sinó que també reforça la narrativa de privacitat que ha caracteritzat la companyia davant dels seus competidors.

L’ús de privacitat diferencial no és nou a Apple. Des de 2016, l’empresa ha implementat aquesta tècnica per recollir tendències agregades sense identificar usuaris individuals. No obstant això, la seva aplicació en l’entrenament de models d’intel·ligència artificial representa un pas endavant en la recerca d’un equilibri entre personalització i privacitat.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Adrián Soler

Periodista per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sóc especialista en IA, tecnologia i formador en comunicació. Reflexiono sobre com els algoritmes transformaran la nostra professió.

Leave a Reply