Durant la cerimònia dels Premis Paréntesis, Xavier Mitjana, divulgador especialitzat en IA, va oferir una conferència plena d’exemples pràctics i reflexió estratègica sobre la intel·ligència artificial generativa. Ho va fer convidat per Paréntesis MEDia en el marc d’una jornada sobre IA que va culminar amb el lliurament dels Paréntesis MEDia GEN-AI Awards, que també el van reconèixer com a Millor Youtuber ex aequo amb Jon Hernández.
Mitjana va omplir el Plató Nou: un auditori de 120 persones, que es van unir als estudiants del Curs IA aplicada a projectes de comunicació, organitzat conjuntament entre Lavinia i Blanquerna, que va començar ahir amb la ponència.
Des del primer minut, el divulgador va deixar clara la seva intenció: “La primera oportunitat al final, tal com la veig jo, no és entrar en processos concrets i específics, com que la gent s’adoni del potencial que té la intel·ligència artificial; que vegem què pot arribar a fer i també què no pot arribar a fer”. A continuació, va passar a il·lustrar-ho amb exemples concrets.
Velocitat i accessibilitat: de la idea al prototip en minuts
Per demostrar-ho, Mitjana va començar amb dos microprojectes creatius que ell mateix havia elaborat com a prova de concepte. Segons va explicar, en tan sols dues hores, podies passar de la idea inicial a un primer vídeo acabat amb l’ajuda d’eines d’IA. I va anar encara més enllà mostrant tres propostes publicitàries per a uns auriculars, per a les quals va revelar que havia necessitat tan sols quatre interaccions amb ChatGPT i menys de quinze minuts per obtenir eslògans, ‘claims’ gràfics i maquetes visuals.
Mitjana va subratllar que la clau no és substituir la creativitat humana, sinó multiplicar aquesta capacitat: “Jo no estic intentant arribar a un projecte final; col·laboro amb ChatGPT perquè estimuli la meva línia de pensament”.
L’impacte laboral i la necessitat de supervisió experta
Mitjana no va defugir la gran pregunta: “Pot la intel·ligència artificial prendre’ns la feina?”, i la seva resposta va ser rotunda: “Sí, i és el que desitjaríem; el propòsit de la tecnologia sempre ha estat prendre’ns feina perquè puguem créixer i omplir l’espai amb noves solucions”. Tot i això, el divulgador també va advertir que la IA és no determinista i pot oferir respostes correctes, però no perfectes, de manera que es necessita una supervisió humana rigorosa, sobretot en camps sensibles com la medicina o l’arquitectura.
Aplicacions sectorials: arquitectura, salut i comunicació
Durant la conferència, Xavier Mitjana va introduir possibles aplicacions de la intel·ligència artificial en alguns sectors com l’arquitectura, la salut o la comunicació:
-
- Arquitectura: la IA democratitza habilitats avançades de renderització 3D i permet crear i modificar façanes “en temps real”, facilitant que tot l’equip comparteixi la mateixa visió.
-
- Salut: segons va explicar Mitjana, “la IA es pot utilitzar com a assistent clínic, ja que pot detectar interaccions farmacològiques perilloses, però els professionals han de validar les recomanacions perquè una resposta bona no sempre és la resposta perfecta”.
- Comunicació i formació: Mitjana va descriure com ha redissenyat el seu propi flux de creació de continguts, delegant a la IA la transcripció i redacció de textos docents a partir de mapes mentals i vídeos breus.
Reptes i oportunitats per a empreses i professionals
Segons Mitjana, l’adopció de la IA és una oportunitat a curt termini per guanyar eficiència i qualitat; a mitjà termini, serà un requisit ineludible perquè la competència també ho farà. “No et prendrà la feina una IA, però potser sí que te la prendrà una empresa que l’aprofiti abans que tu”.
Obre un parèntesi a les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.“