Skip to main content

L’arribada de la intel·ligència artificial en l’entorn laboral nord-americà està generant un rebuig important entre els empleats, provocant tensions internes.

Segons un estudi de Writer, una plataforma d’IA generativa, un 31% dels empleats admet no col·laborar amb les estratègies tecnològiques de la seva companyia i, en el cas dels treballadors més joves, com els de la Generació Z, aquesta xifra s’eleva al 41%.

Aquest rebuig no sempre és obert, però sí profund. Kevin Chung, cap d’estratègia a Writer, identifica dos tipus d’oposició: una activa, que implica ignorar deliberadament les noves eines, i una altra més passiva, basada en l’apatia i la manca d’iniciativa. “Hi ha una resistència activa que bàsicament diu: ‘Realment no crec en aquesta estratègia, així que l’ignoraré completament o faré el que vulgui’”, explica. A això s’hi suma una percepció generalitzada que les promeses de la IA encara no s’han traduït en millores reals.

La decepció amb la IA en no complir les seves expectatives sembla ser el motor actual d’aquesta reticència, per sobre de la por cap a aquesta tecnologia. Chung observa un canvi notable en el discurs: “Fa dos anys, nou de cada deu vegades la preocupació era ‘per què he d’entrenar el robot que em prendrà la feina?’”. Ara, en canvi, la desconfiança prové de la baixa qualitat dels resultats després de provar la IA en el dia a dia.

Altres estudis també confirmen aquesta reticència cap a la IA

Aquesta desconfiança també es reflecteix en altres estudis. Una enquesta de Leadership IQ a més de mil directius el 2023, va mostrar que només un 10% dels empleats se sentia il·lusionat davant la IA, mentre que el 55% es declarava indiferent o contrari a aquesta tecnologia. Mark Murphy, el fundador de Leadership IQ, confirma que els nivells d’entusiasme han millorat una mica en els últims mesos, tot i que sense un canvi important.

La clau per reduir aquesta resistència cap a l’adopció de la IA sembla estar en la formació. Els empleats no només han d’aprendre a com utilitzar la IA, sinó que també han d’entendre com aquesta pot millorar les seves habilitats i el seu perfil professional. “La prova de foc consisteix en: ‘Quin tipus de formació s’està oferint perquè les meves habilitats amb la IA no només siguin suficients per implementar la seva IA, sinó per portar-me a un nivell més alt?’”, conclou Murphy.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Gerard Quintana

Periodista. M'encanta el periodisme i la tecnologia.

Leave a Reply