Com hem pogut observar recentment amb els incendis de Los Angeles i Austràlia, aquest fenomen representa una amenaça cada cop més gran a escala mundial. Per aquest motiu, Google Research ha optat per desenvolupar FireSat.
Tradicionalment, per detectar incendis en zones forestals, s’han utilitzat imatges satel·litàries de baixa resolució i que s’actualitzaven amb poca freqüència, cosa que dificultava als bombers tenir una resposta ràpida i efectiva. Davant d’aquesta problemàtica, Google, juntament amb altres col·laboradors, ha apostat per la seva nova constel·lació de satèl·lits anomenada FireSat, dissenyada per detectar i rastrejar incendis forestals en les seves primeres etapes.
El primer satèl·lit de FireSat ha estat llançat amb èxit el passat 14 de març de 2025, des de la Base de la Força Espacial Vandenberg a Califòrnia, com a part de la missió Transporter-13 de SpaceX. Aquest llançament marca l’inici d’una xarxa satel·litària que, quan estigui completada, comptarà amb més de 50 satèl·lits dedicats exclusivament a la prevenció i detecció d’incendis forestals.
FireSat és capaç de detectar un incendi de la mida d’una aula
Segons Chris, un dels desenvolupadors, la principal dificultat que van afrontar va ser: “Diferenciar entre incendis reals i el ‘soroll’ aleatori de l’entorn va ser tot un repte. Havíem de decidir on traçar la línia entre un foc real i elements com a errors de sensors o píxels desalineats”. Desenvolupar aquesta tecnologia va requerir grans esforços en proves i perfeccionament. Una d’aquestes proves va consistir a equipar un avió amb els sensors que portaria el satèl·lit FireSat. “La primera vegada que vam utilitzar l’avió, un membre del nostre equip va encendre una barbacoa i una foguera al seu pati perquè poguéssim sobrevolar-lo i provar. I els sensors van aconseguir detectar el senyal”, explica Erica Brand, una de les caps de projecte de FireSat.
El més destacable de FireSat és la seva capacitat per detectar incendis tan petits com la mida d’una aula, aproximadament 5×5 metres, en només 20 minuts, una mida molt inferior a la dels satèl·lits actuals, que tan sols detecten incendis d’entre 2 i 3 acres d’extensió (entre 80 i 120 hectàrees). Gràcies a aquesta nova xarxa de satèl·lits, els bombers tindran la capacitat de reaccionar a les fases inicials de l’incendi de manera més ràpida i efectiva.
Google.org finança el primer llançament d’un dels satèl·lits
Aquest projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre Google Research, Muon Space i la Earth Fire Alliance, una organització sense ànim de lucre fundada el 2024 amb l’objectiu de proporcionar dades precises i en temps real sobre incendis arreu del planeta. El finançament del primer satèl·lit llançat amb èxit prové d’AI Collaboratives: WildFires, una iniciativa impulsada per Google.org que ha aportat 13 milions de dòlars per donar suport al seu llançament.
La tecnologia de FireSat serà fonamental per a la tasca dels bombers
La tecnologia de FireSat es basa en sensors infrarojos multiespectrals i algoritmes d’intel·ligència artificial que analitzen imatges en temps real, comparant-les amb registres històrics de la mateixa ubicació. Això permet diferenciar entre incendis reals i altres fonts de calor, reduint els falsos positius i millorant la precisió de les alertes enviades a les autoritats i equips d’emergència. A més, en proporcionar actualitzacions cada 20 minuts, FireSat ofereix una vigilància contínua i detallada, essencial per a una resposta ràpida i efectiva davant incendis en la seva fase inicial.
A new AI model from Google Research then analyzes this wealth of satellite images. It rapidly compares a spot with previous imagery of that location, while factoring in nearby infrastructure and local weather to determine if there’s a fire. pic.twitter.com/MSpkdTmhDh
— Google (@Google) March 18, 2025
La implementació de FireSat no només millora la capacitat de resposta immediata, sinó que també contribueix a la ciència del comportament dels incendis. Les dades recopilades s’integraran en un registre històric global de la propagació d’incendis, cosa que permet als científics modelar i comprendre millor com es comporten, i això és crucial per desenvolupar estratègies de mitigació i adaptació més efectives.
L’equip de Google Research, Muon Space i la Earth Fire Alliance ha estat treballant durant diversos anys en aquesta xarxa de satèl·lits, la qual va ser presentada el passat 16 de setembre de 2024 i ara, després del primer llançament, aquest innovador projecte ja és una realitat.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.