Google avança en l’àmbit de la recerca científica amb la presentació d’AI ‘co-scientist’, una eina d’intel·ligència artificial basada en Gemini 2.0. El seu objectiu és col·laborar amb científics biomèdics per generar noves hipòtesis i propostes de recerca, accelerant així els descobriments en diverses disciplines.
Today we introduce an AI co-scientist system, designed to go beyond deep research tools to aid scientists in generating novel hypotheses & research strategies. Learn more, including how to join the Trusted Tester Program, at https://t.co/1eqmTTZOLr pic.twitter.com/RetLM5Tr8f
— Google AI (@GoogleAI) February 19, 2025
Com funciona?
Els investigadors s’enfronten al repte de gestionar un volum creixent de publicacions científiques, fet que dificulta la identificació de noves línies d’estudi. AI ‘co-scientist’ ajuda a sintetitzar grans quantitats d’informació i proposa hipòtesis comprovables. Per exemple, si un investigador vol comprendre millor la propagació d’un microbi patogen, la IA genera hipòtesis, resumeix la literatura rellevant i suggereix possibles enfocaments experimentals.
Aquesta eina no pretén substituir el procés científic, sinó potenciar la creativitat i l’enginy dels experts. Els científics poden interactuar amb AI ‘co-scientist‘ aportant idees per explorar o fent retroalimentació sobre els resultats obtinguts. El sistema reflecteix el raonament propi del mètode científic a través de múltiples agents especialitzats que col·laboren per analitzar objectius i desenvolupar plans experimentals detallats.
Google just introduced an AI co-scientist.
“To help uncover new, original knowledge and to formulate…novel research hypotheses…building upon prior evidence and aligned to scientist-provided research objectives and guidance.”
If it’s half as good, it’ll be revolutionary. pic.twitter.com/u0nDUt5Job— Mushtaq Bilal, PhD (@MushtaqBilalPhD) February 19, 2025
Èxit en les primeres proves d’AI ‘co-scientist’
Les proves inicials han demostrat la capacitat d’AI ‘co-scientist’ per generar hipòtesis innovadores i comprovables en diversos camps científics i biomèdics. Algunes ja han passat per validació experimental, fet que reforça el seu potencial per accelerar la resolució de grans reptes en ciència i medicina. En un estudi sobre fibrosi hepàtica, per exemple, l’eina va suggerir solucions prometedores que podrien inhibir les causes de la malaltia, superant fins i tot les propostes d’experts humans.
A més de la seva capacitat per generar hipòtesis, AI ‘co-scientist’ destaca per la seva habilitat d’automillora recursiva. El sistema utilitza retroalimentació i autocrítica per refinar de manera contínua les seves propostes, aprofitant l’escalabilitat del càlcul en temps de prova per evolucionar i millorar els seus resultats. Gràcies a això, l’eina s’adapta i millora amb el temps, proporcionant solucions cada cop més precises i rellevants per als investigadors.
Actualment, els científics que formen part del programa de provadors de confiança de Google ja exploren i avaluen les capacitats d’AI ‘co-scientist‘ en entorns de recerca reals. Amb el temps, l’eina podria integrar-se àmpliament a la comunitat científica, oferint un recurs valuós per a aquells que busquen impulsar la innovació i el descobriment en els seus respectius camps.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.