Skip to main content

En una prova a cegues, els participants van preferir les respostes de la IA a les humanes

Un estudi de la Universitat de Toronto ha revelat que les respostes generades per IA són percebudes com més empàtiques i més compassives que les respostes creades per humans, inclosos experts en resposta a crisis. La investigació, que ha estat publicada a la revista Communications Psychology, analitza com les persones valoren la compassió en diferents tipus de respostes i va arribar a una conclusió inesperada: la IA pot crear una major percepció de suport emocional que els humans.

Per què la IA sembla més compassiva?

“La IA no es cansa. Pot oferir respostes empàtiques consistents i d’alta qualitat sense la tensió emocional que experimentem els humans”, assenyala l’autora principal de l’estudi, Dariya Ovsyannikova. Per comprovar-ho, l’equip va dur a terme quatre experiments en què els participants havien de qualificar respostes a diferents escenaris, tant positius com negatius, generades per IA, persones comunes i experts en crisis.

En cada cas, les respostes d’eines d’IA com ChatGPT van ser preferides per la seva capacitat de transmetre més validació i comprensió. Això suggereix que la IA pot captar detalls subtils del llenguatge i mantenir una visió objectiva, fet que permet donar suport sense prejudicis ni fatiga emocional.

Pot la IA reemplaçar l’empatia humana?

Malgrat els resultats, els investigadors declaren que això no implica que la IA substitueixi l’empatia humana. Michael Inzlicht, un coautor de l’estudi, emfatitza: “La IA pot ser una eina valuosa per complementar l’empatia humana, però comporta els seus propis perills”.

Un dels perills que han identificat és l'”aversió a la IA“, un escepticisme que moltes persones senten cap a les màquines en contextos emocionals. L’estudi va trobar que les respostes de la IA van ser valorades més positivament quan els participants no en coneixien l’origen. Aquest biaix és menys pronunciat entre els més joves, fet que mostra un canvi generacional en la percepció d’aquestes eines.

El risc de l’aïllament emocional

Els experts adverteixen que l’ús excessiu de la IA en aquests casos podria afavorir l’aïllament social. Si comencem a dependre de la IA per satisfer les necessitats emocionals, existeix el risc de disminuir les interaccions humanes o deixar d’acudir als nostres éssers estimats, agreujant problemes com la soledat.

És important mantenir un equilibri entre l’empatia tecnològica i la humana, per aprofitar els beneficis que ens poden oferir aquestes eines sense comprometre les nostres relacions, que ens defineixen com a espècie.

IA com a suport, no substitució

Tot i que la IA demostra una gran capacitat per generar respostes empàtiques i consistents, hem d’usar-la amb precaució, sabent que no és una empatia “real”. L’hem de complementar amb la interacció humana. L’empatia autèntica i la connexió emocional de veritat són inherents als humans, no a la IA.

Els investigadors proposen que es faci servir la IA com a eina de suport per als professionals de la salut mental, mediadors de conflictes i treballadors de línies d’ajuda, però no com a substitut del contacte humà. L’estudi conclou: “La IA brinda constantment suport empàtic en qualsevol moment i situació, però no pot reemplaçar la profunditat emocional d’una connexió humana real”.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Laia Herranz

Comunicadora apassionada per la tecnologia i la IA.