Skip to main content

Meta ha desenvolupat un sistema capaç de traduir pensaments a text. Aquest avenç, liderat pel laboratori Fundamental Artificial Intelligence Research (FAIR) de Meta a París, i en col·laboració amb el Centre Basc de Cognició, Cervell i Llenguatge a Espanya, busca descodificar l’activitat cerebral i convertir-la en paraules escrites, obrint noves possibilitats en la comunicació humana.

Com funciona la traducció de pensaments?

El projecte va utilitzar tècniques de magnetoencefalografia (MEG) i electroencefalografia (EEG) per registrar els senyals cerebrals de 35 voluntaris mentre imaginaven escriure frases. Els senyals van ser interpretats per un model d’IA anomenat Brain2Qwerty, que associa l’activitat neuronal amb lletres específiques, amb una precisió del 80% en la descodificació. Això permet reconstruir frases completes a partir de l’activitat cerebral sense necessitat d’intervenció quirúrgica.

La tecnologia darrere del procés

El sistema es basa en la captura de senyals magnètics generats per les neurones actives en el cervell mitjançant un escàner MEG. El model d’IA analitza aquests senyals per identificar patrons que corresponen a tecles específiques, cosa que permet predir les lletres que una persona pensa teclejar. És a dir, es tracta d’una mena de traductor simultani que converteix l’activitat cerebral en text en temps real.

“En capturar 1.000 imatges del cervell cada segon, podem precisar el moment exacte en què els pensaments es converteixen en paraules, síl·labes i fins i tot lletres“, explica Meta en el seu comunicat oficial. Segons Meta, el descobriment els ajuda a comprendre com el cervell genera una sèrie de representacions que parteixen del significat abstracte d’una frase i es tradueixen progressivament en accions concretes.

Limitacions del sistema

L’escàner MEG necessita una sala blindada per bloquejar interferències magnètiques externes, i els participants han de romandre immòbils, ja que qualsevol moviment pot distorsionar els senyals recollits. Tot i que els resultats són bons en voluntaris sans, es necessita més investigació per adaptar la tecnologia a persones amb trastorns neurològics que afecten la comunicació.

El futur de la comunicació telepàtica?

Aquest desenvolupament es presenta com una alternativa molt menys invasiva en comparació amb altres, com els implants cerebrals de Neuralink, l’empresa d’Elon Musk. Neuralink se centra en interfícies cervell-ordinador implantables, mentre que Meta utilitza mètodes no invasius, la qual cosa podria facilitar una adopció més àmplia en el futur. Tot i que no hi ha plans immediats per comercialitzar la tecnologia, la manera com evolucioni podria transformar la comunicació per a persones amb discapacitats en la parla i altres trastorns neurològics.

Meta aconsegueix fer un gran pas en la descodificació de pensaments i en la comprensió de la relació entre l’activitat cerebral i el llenguatge. Té el potencial de transformar la manera en què interactuem amb la tecnologia i com les persones amb dificultats de comunicació poden expressar els seus pensaments de manera més efectiva.

Foto de Milad Fakurian a Unsplash

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Laia Herranz

Comunicadora apassionada per la tecnologia i la IA.