Com es mesura l’èxit d’una plataforma de continguts com Netflix? Realment la IA pot acabar amb la fatiga de l’elecció, suggerint millors recomanacions? O necessitem curadors humans?
A l’ISE 2025 avui s’ha obert un espai de reflexió per analitzar cap a on es mou el consum de continguts. Ha estat en el marc d’una xerrada organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, la Càtedra Futurs de la Comunicació (UPF) i Acció.
Miguel Salerno: «La IA millorarà les recomanacions»
Un tema que ressona de fons des de fa temps és la idea que, a mesura que les màquines siguin més precises, es podrien fer servir per pal·liar l’anomenada “fatiga de l’elecció“: la sensació que els usuaris passen més temps mirant el catàleg que consumint continguts. Per a Miguel Salerno, de Neopsis, “el sistema de recomanació mai no ha aconseguit satisfer completament les expectatives de l’audiència”.
En aquesta línia, “el desig de l’usuari és tenir accés a tot allò que vol veure, fins i tot sense estar segur de què és exactament“, defensa Salerno. Per això proposa tres condicions: interactuar de manera natural amb l’algorisme, que el context en què es consumeixen els continguts tingui rellevància i també que no estigui basat únicament en l’historial de consum.
Helena Oller: «Donem importància a la curadoria humana»
D’altra banda, Helena Oller, de Filmin, explica com compten amb curadors humans que seleccionen sèries i pel·lícules, i que després reuneixen en col·leccions. Això es complementa amb la feina de l’algorisme: “creem col·leccions de pel·lícules per ajudar la gent a endinsar-se en temes que en aquell moment són tendència, i així és més fàcil que descobreixin continguts que d’una altra manera podrien resultar més difícils de trobar“.
El seu objectiu és preservar l’essència del cinema: “les històries són al centre de la nostra empresa i volem històries que ressonin”, defensa Oller. I tot plegat comença ja en la selecció del mateix catàleg. Davant de les plataformes que defensen un contingut per al qual no cal prestar gaire atenció, Filmin proposa una altra opció: “les pel·lícules t’han de fer sentir alguna cosa, fer-te reflexionar, qüestionar-te. Creiem que són una finestra a experiències que, d’una altra manera, no podries viure, i que t’han de fer pensar”.
Elena Neira: «Abans l’èxit de les plataformes es mesurava en usuaris, ara el benefici econòmic és prioritari»
El model de negoci de les plataformes també ha canviat: “La mètrica de l’èxit en el streaming ha virat cap a l’engagement (quantes hores d’atenció obtenen de les persones) i els ingressos“, explica Elena Neira, professora de la UOC.
Un dels temes més polèmics, de fet, ha estat la inclusió de publicitat per fer més rendible el contingut: “Ara les plataformes han de satisfer tant els seus usuaris com els anunciants, cosa que ho altera tot: l’adquisició i producció de continguts, l’estratègia…”.
I, finalment, també es redueix el volum d’inversió en continguts originals: “Aquestes empreses volen ser més ‘eficients’ financera i gastar menys, exigint un major retorn de cada producció”, explica Neira.
Cristina Mont: «Hem d’incorporar la innovació a la nostra feina»
Cristina Mont, directora d’Innovació de Lavinia –grup editor de Paréntesis MEDia–, s’ha centrat en la producció i la creativitat audiovisual. Amb l’evolució de les audiències “ara ja no diem ‘fem realitat virtual’ o ‘fem projeccions’, sinó que diem ‘vols una experiència immersiva? Vegem què podem crear per a tu’”.
El canvi rau en el fet que la història és més important: la tecnologia no deixa de ser un mitjà per explicar-la. “Hi va haver un moment en què totes les marques volien la seva pròpia plataforma de vídeo, i ara sembla que fem una mica de marxa enrere, perquè aconseguir que la gent vagi a la teva plataforma no és tan senzill”, explica Mont. En aquesta línia, defensa la necessitat de continuar experimentant i de trobar la manera d’arribar a les audiències.
“Per descomptat, també hem d’estar molt en contacte amb tot l’ecosistema tecnològic i creatiu, per tal d’incorporar aquestes innovacions a la nostra feina”, defensa Mont. En aquesta línia, “cal tenir una gran consciència dels canvis culturals i de tendències, que de vegades són molt ràpids”. El temps compta, i “no podem estar-nos dos anys pensant en què vindrà a continuació, sinó que hem de provar constantment”.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.