A falta d’una setmana per jurar el càrrec, repassem les promeses i moviments tecnològics que arribaran en aquest segon mandat
El retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units ha generat opinions diverses en el sector tecnològic. Alguns veuen aquest retorn com una oportunitat per impulsar la innovació, mentre que d’altres mostren més preocupació per les possibles implicacions que puguin tenir les seves polítiques. Durant la seva campanya, Trump ha presentat una sèrie de propostes ambicioses que prometen redefinir l’escenari tecnològic del país.
Aquestes iniciatives van des de la IA i les criptomonedes fins a la regulació de continguts online i les polítiques comercials, qüestions que afecten directament les grans empreses del sector i que podrien tenir un gran impacte tant a escala nacional com global.
Les tecnològiques busquen el favor presidencial
Fins i tot abans de prendre possessió, els magnats tecnològics s’han mostrat molt complaents amb el dirigent, especialment Mark Zuckerberg, que ha fet un gir radical en la política de moderació de les seves xarxes socials. A més, també ha canviat la política de foment de la diversitat dins de Meta. Altres, com Tim Cook, Sam Altman, Amazon i Google han donat diversos milions de dòlars per a la cerimònia d’investidura del mandat. Sens dubte, les tecnològiques cerquen comptar amb el favor del president perquè mantingui l’aposta a Silicon Valley i no entorpeixi legislativament les seves aspiracions.
Un Departament d’Eficiència Governamental liderat per Musk
Una de les iniciatives que més ha destacat és la creació del Departament d’Eficiència Governamental, encapçalat per Elon Musk i Vivek Ramaswamy. Té com a objectiu transformar l’administració pública nord-americana mitjançant propostes com ara la digitalització de processos, l’automatització de tasques i una reducció dràstica de despesa, amb un pla per retallar fins a 2 bilions de dòlars del pressupost federal.
L’objectiu és modernitzar el funcionament del govern, implementant un enfocament empresarial que integri tecnologies avançades per augmentar l’eficiència i simplificar la burocràcia. Alguns han rebut la proposta com una oportunitat per renovar el sector públic, tot i que també ha despertat crítiques pels possibles retalls en serveis essencials i pels reptes que suposa implementar reformes d’aquesta magnitud en un sistema de govern tan complex.
IA: fi de les regulacions estrictes
Pel que fa a la IA, Trump planteja desregular el sector per fomentar la innovació i enfortir la competitivitat dels Estats Units davant països com la Xina. Això donarà més flexibilitat a aquelles empreses tecnològiques en fase de creixement. Tot i això, s’adverteix dels riscos que comporta una desregulació total, incloent-hi qüestions sobre ètica i seguretat. Si bé l’estratègia podria situar el país en el lideratge tecnològic global, no es pot passar per alt la importància de mantenir un equilibri. La innovació desenfrenada sense regulacions podria obrir la porta a problemes ètics i de seguretat que afectarien tant empreses com ciutadans.
Un “Tsar” per liderar la revolució cripto
El president Donald Trump ha designat David Sacks com a «Tsar de la IA i les Criptomonedes», consolidant així la seva aposta per convertir els EUA en líder global en aquests sectors. Sacks, reconegut inversor a Silicon Valley i proper a Elon Musk, és conegut per defensar una regulació mínima que afavoreixi la innovació i atregui inversions massives al país. Es vol impulsar el desenvolupament de criptomonedes i tecnologies relacionades, però alguns adverteixen que la manca de supervisió pot comportar problemes d’estabilitat financera, més exposició a fraus i una disminució de la protecció al consumidor. Tot i això, la proposta posiciona les criptomonedes com un eix central de Trump per al seu nou mandat.
El retorn de Trump a la presidència està revolucionant el sector tecnològic, però el més interessant no són només les seves propostes, sinó com els grans noms de la indústria semblen estar-se alineant amb ell. Elon Musk liderant un departament per transformar el govern, Mark Zuckerberg canviant les polítiques de Meta, i gegants com Apple, Amazon i Google aportant milions per a la seva investidura, deixen clar que tothom vol tenir un seient a la taula. Per què? Perquè Trump està oferint un escenari de menys restriccions, més innovació i un enfocament transgressor que atrau aquells que volen impulsar les seves ambicions. És clar que l’entusiasme per aquesta aliança entre política i tecnologia comporta riscos, però si una cosa està clara és que aquest nou mandat serà qualsevol cosa menys avorrit.
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.